VIDEO UPDATE Anca Dragu: MFP nu are în vedere majorări de taxe și impozite, nu vrea să schimbe filozofia fiscală

VIDEO UPDATE Anca Dragu: MFP nu are în vedere majorări de taxe și impozite, nu vrea să schimbe filozofia fiscală

Ministerul Finanțelor Publice (MF) nu are în vedere majorări de taxe și impozite și nu vrea să schimbe filozofia fiscală, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaților, ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

"Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite, nu vrea să schimbe filozofia fiscală în niciun fel, pe niciun palier, fie el impozitare directă, indirectă sau de modificarea sistemului de contribuții sociale. Așadar, nu creștem nicio contribuție socială obligatorie, nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele fizice, cele cu activități independente și profesii liberale nu sunt vizate de creșterea impozitării. De asemenea, MFP nu va acorda nicio amnistie fiscală. Consider că modificări semnificative ale regulilor fiscale trebuie dezbătute și votate în Parlament. Proiectul pe care l-am avut în vedere și pe care l-am asumat se referă strict la măsuri de debirocratizare și de simplificare", a precizat Anca Dragu.

Ministrul Finanțelor s-a referit apoi la nivelul încasărilor bugetare și la încadrarea în ținta de deficit bugetar pe anul acesta și pe termen mediu.

"Deficitul bugetar, după primele opt luni ale acestui an, este redus, doar 0,42% din PIB, iar prin rectificarea bugetară, aprobată recent, am menținut acest deficit bugetar, la 2,8% din PIB în termen cash și 2,95% din PIB în termeni de metodologie europeană. Nu vedem niciun pericol de depășire a acestor ținte de deficit bugetar în 2016. Mai mult, fondurile de rezervă acumulate în Trezorerie sunt estimate să acopere necesarul de finanțare pentru cinci luni, un nivel suficient potrivit celor mai bune practici internaționale în managementul lichidităților. Soldul bugetar redus este rezultatul atât al unei execuții bugetare prudente pe partea de cheltuieli, cât și al îmbunătățirii colectării veniturilor bugetare. Rectificarea bugetară a urmărit, pe lângă menținerea deficitului bugetar, ținta stabilită inițial, continuarea proiectelor de investiții fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la sfârșitul acestui an", a detaliat reprezentantul Guvernului.

Potrivit acesteia, rectificarea a urmărit și alocarea de fonduri suplimentare pentru sănătate și învățământ și, totodată, asigurarea banilor pentru plata salariilor și pensiilor până la finalul anului. De asemenea, a urmărit asigurarea fondurilor necesare aplicării unor acte normative adoptate în cursul anului curent.

"Prin rectificarea bugetară, am alocat și fonduri suplimentare de circa 2,3 miliarde lei pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate de Parlament și Guvern. În primele luni ale anului 2016, încasările ANAF au ajuns la 132,4 miliarde de lei, asta înseamnă o depășire cu 1,2% a nivelului de anul precedent, pentru aceeași perioadă, adică cu 1,6 miliarde lei, chiar și în condițiile reducerii cotelor de TVA. Înseamnă, de asemenea, o depășire cu 0,1% a programului de încasări pentru acest an. Pentru primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă din 2015 am avut încasări cu aproape 11% mai mari la impozitul pe profit, cu 3% mai mari la impozitul pe venit și cu 6,4% mai mari la accize. Veniturile din TVA au fost pe primele 8 luni ale anului cu 0,2% mai mari față de programul stabilit, dar este adevărat cu 9% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut, când însă cota de TVA era cu totul alta, respectiv cu vreo 26% mai mare per total. Dacă analizăm cu cât a scăzut cota de TVA și cu cât s-a colectat în primele opt luni ale anului, putem observa că nivelul colectării a fost unul superior. În același timp, arată și o creștere a conformării voluntare. (...) Iar ANAF continuă dezvoltarea și implementarea metodelor moderne de analiză și control, precum și de creștere a informatizării proceselor", a subliniat Anca Dragu.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, este prezentă în Parlament la dezbaterea "Ora Guvernului", cu tema "Situația privind propunerile de modificare a Codului Fiscal avute în vedere de către Guvern, poziția Ministerului Finanțelor Publice în privința depășirii deficitului bugetar structural și a introducerii unei amnistii fiscale", la solicitarea Grupului parlamentar al PNL.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, imagine: Marian Vlăduț, editori online: Irina Giurgiu, Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...