VIDEO „Vă omor”/Scene de Evul Mediu în Suceava!/Doi jurnaliști și un activist de mediu, bătuți în timp ce filmau în pădure despre tăierile ilegale de lemn

VIDEO „Vă omor”/Scene de Evul Mediu în Suceava!/Doi jurnaliști și un activist de mediu, bătuți în timp ce filmau în pădure despre tăierile ilegale de lemn

Atât jurnalistul Mihai Dragolea, cât și activistul de mediu Tiberiu Boșutar și încă un însoțitor au fost atacați și bătuți crunt de un grup de 20 de persoane, într-o pădure din Coșna, județul Suceava. Dragolea filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România.

„Ne-au atacat cu furci și topoare. Printre atacatori se afla și inginerul silvic și proprietarul pădurii. Nu am putut avea niciun dialog cu ei. Nu strigau decât atât: Vă omor!, Vă omor”, a relatat la Digi24, Mihai Dragolea.

Acesta a subliniat că i se pare de neconceput ca în 2021 să i se poată întâmpla așa ceva.

„Să fii atacat cu furci și topoare în 2021, ca în 1600, chiar nu este o realitate pe care ar trebui să o avem și nici măcar să o putem înțelege”, a comentat acesta.

Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse în urma acestui incident.

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar  îl ajuta pe Mihai Dragolea să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina.

Atacul a fost sever, iar Boșutar și celălat însoțitor și-au pierdut cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei.

Avocații Greenpeace au anunțat că au intrat deja în legătură cu victimele și le oferă asistență juridică de urgență.

„Cerem Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”, a transmis Greenpeace prin intermediul contului de facebook.

„Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau un coleg şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Câţiva dintre atacatori au fost identificaţi şi duşi la Secţia 15 de Poliţie din Vatra Dornei. Avocaţii Greenpeace au intrat deja în legătură cu victimele conştiente şi le oferă asistenţă juridică de urgenţă. 
Cerem Inspectorului General al Poliţiei Române şi Inspectorului Şef al IPJ Suceava să se implice direct în soluţionarea acestui caz şi să urmărească ancheta până la finalizarea ei!
 
LE: Din informaţiile pe care le avem în acest moment, toţi trei primesc îngrijiri medicale, iar condiţia lor este stabilă”, a scris organizaţia Greenpeace, pe Facebook.
 
 
 Activistul de mediu Tiberiu Boșutar povestește prin ce a trecut: Lovit în cap, amenințat că va fi răsturnat în râpă cu tot cu mașină și dezbrăcat la pielea goală: Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap
 
Activistul Tiberiu Boșutar a declarat pentru News Bucovina că atât el, cât și unul dintre cameramani și-au pierdut pentru scurt timp cunoștința în timpul agresiunii.

Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar, care a fost atacat, joi după amiaza, în zona Dornelor unde se afla împreună cu doi jurnaliști care filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure a declarat într-un interviu pentru News Bucovina din ambulanță că a fost „atacat și bătut de sistem”.

El a povestit că a fost alături de jurnaliști chemat de un localnic și că au decis să nu intre în fond forestier fără proprietar și silvicultor.

„Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E silvicultor care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, a spus Boșutar care a menționat că aceștia au spart toate echipamentele.

Potrivit acestuia, unul dintre jurnaliști a căzut în râpă și a reușit să fugă și să anunțe la 112.

El a vorbit de ironia situației: „Mă cheamă localnicii, mă îndrumă agenții economici și mă bat silvicultorii”.

Boșutar nu a vrut să spună cine l-a atacat pentru că i s-a transmis că îi este cunoscută familia și unde stă, dar că atacatorii sunt cunoscuți de polițiști.

„Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița”, a spus Boșutar.

„Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul”, a completat activistul de mediu.

Tiberiu Boșutar a ținut să sublinieze că împreună cu el au fost atacați jurnaliști care lucrau la un documentar internațional.

„Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap”, a mai spus activistul de mediu sucevean.

Boșutar a spus că a fost obligat să se dezbrace complet sub amenințare.

„M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi”, a mai spus activistul de mediu.

El a spus că deși a trecut prin aceste umilințe nu a trăit atâta umilință cât au trăit-o cei care au plecat din țară de zeci de ani.

„Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depășit de situație. Nu mor eu din asta și nu mă las”, a mai spus Boșutar.

„E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii și i-am recunoscut că și în anii trecuți aceeași oameni ne-au amenințat și ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veți vorbi cu familia dacă țara nu înțelege despre ce e vorba”, a mai spus Boșutar.

„Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a mai spus Boșutar.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”

5 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?