VIDEO Valeriu Gheorghiţă: 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZeneca, anulate în ultimele 24 de ore

VIDEO Valeriu Gheorghiţă: 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZeneca, anulate în ultimele 24 de ore

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZenecca au fost anulate în ultimele 24 de ore, din totalul celor 446.896 de programări.

"În ceea ce priveşte numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare. Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză", a arătat preşedintele CNCAV, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

 Valeriu Gheorghiţă a reamintit că în ultima săptămână 13 state europene au decis suspendarea temporară a unui singur lor de vaccin AstraZeneca, şapte state au decis continuarea cu toate loturile de vaccinare şi 15 state au decis suspendarea temporară cu toate tipurile de vaccin provenite de la compania AstraZeneca. De asemenea Marea Britanie, Canada, Australia au decis continuarea campaniei de vaccinare cu serul de la AstraZenecca.

"România a decis, în urma unei şedinţe extraordinare, (...) continuarea la acest moment cu vaccinarea de la compania AstraZeneca, vaccin care este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), faţă de care EMA şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea, fără să existe, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală, nevaccinată. Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvenţă, vorbim de aproape un caz la un milion la persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional, în condiţii bazale la populaţie nevaccinată în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane", a precizat preşedintele CNCAV.

El a subliniat că decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu serul de la AstraZeneca a fost una "extrem de dificilă".

"Poate a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luăm. Cred că cea mai uşoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop, ne oprim şi noi. Însă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, ţinând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, cu mii de oameni diagnosticaţi zi de zi, oameni care ajung în spital, în secţia de terapie şi, din păcate, parte dintre ei îşi pierd viaţa din cauza COVID-19. Deci, acestea ar fi pe de o parte beneficiile, pe de altă parte riscurile sunt cele legate de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, care nu au o frecvenţă mai mare decât cea care se anticipează în rândul populaţiei generale, frecvenţă pe care o întâlnim până la a avea de-a face cu vaccinul de la AstraZeneca. Nu au fost raportate, pentru niciun tip de vaccin, indiferent că vorbim de vaccinuri împotriva COVID-19, evenimente trombotice sau trombo-embolice. De aceea, cred că în continuare trebuie să acordăm credit EMA, care a precizat în cursul zilei de ieri, cât se poate de clar, că beneficiile depăşesc riscurile, că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între acele evenimente şi vaccinare", a spus Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a mai arătat că EMA şi OMS reevaluează toate datele colectate şi raportate la nivel european, iar pe joi este aşteptată o clarificare a tuturor datelor de siguranţă şi în mod deosebit a celor legate de evenimentele trombo-embolice.

"Evaluarea pe care AEM o va face în cursul acestei zile, evaluarea pe care OMS o va face în cursul acestei zile şi reevaluările din data de joi cu siguranţă ne va readuce în cadrul aceluiaşi grup de experţi, în care vom reevalua, dacă se poate chiar zilnic, deciziile de a continua sau nu vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca. Una dintre recomandările noastre ferme este aceea de a continua monitorizarea şi raportarea cât se poate de minuţioasă a tuturor reacţiilor adverse raportate şi încurajarea raportării acestora atât de către beneficiari, cât şi de profesioniştii din sănătate", a mai spus Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria