Viermi dintr-o specie nou-descoperită trăiesc în creierul unor şopârle, încă dinainte ca acestea să eclozeze

Viermi dintr-o specie nou-descoperită trăiesc în creierul unor şopârle, încă dinainte ca acestea să eclozeze

O specie nou-descoperită de viermi paraziţi pot trăi în creierul şopârlelor gazdă chiar înainte ca acestea să iasă din ou, ajungând acolo din ovarele femelelor de şopârlă care depun ouă, conform unui nou studiu, transmite marţi Live Science .

Nematodele care parazitează mamifere se pot transmite, în anumite condiţii, de la mamă la făt, prin placentă, în perioada intrauterină sau prin lapte, după naştere, susţin autorii studiului într-un articol ce va fi publicat în numărul din mai al revistei The American Naturalist. Însă până acum, nimeni nu-şi imagina că acest lucru se poate întâmpla şi la reptile, care pentru că depun ouă, sunt mult mai puţin vulnerabile la acest gen de paraziţi.

Însă descoperirea unor viermi paraziţi în creierul unor embrioni de şopârlă indică faptul că transmiterea de la mamă la pui a paraziţilor este posibilă şi în cazul reptilelor.

"Am fost şocat când am văzut că se mişca ceva în creierul unui embrion, deşi am disecat multe ouă de şopârlă înainte", a comentat coordonatorul acestui studiu, Nathalie Feiner, biolog la Universitatea din Lund, Suedia. În timp ce studia şopârla comună de zid (Podarcis muralis), specie foarte răspândită în Europa, Feiner şi colegii ei disecau şi examinau embrioni de şopârlă în diferite stadii de dezvoltare şi au descoperit că majoritatea acestor embrioni nu erau parazitaţi. O singură populaţie de şopârle dintr-o regiune a Munţilor Pirinei era însă puternic parazitată de nematode.

Întrebându-se de unde provin aceşti viermi paraziţi, cercetătorii au examinat femelele speciei şi au descoperit că aveau astfel de paraziţi în ovare. De obicei, nematodele parazite invadează intestinele şopârlelor comune de ziduri, însă autorii studiului sunt de părere că această nouă specie de nematode parazite s-a adaptat la viaţa în sistemul reproductiv al femelelor. Viermii din ovare se pot infiltra şi pot parazita creierul embrionilor înainte ca în jurul viitorilor pui de şopârlă să se formeze coaja protectoare de ou.

Autorii au urmărit câţiva embrioni parazitaţi cum se dezvoltă până la maturitate şi au observat că etapele de dezvoltare se succed normal, iar puii de şopârlă ies din ouă cu creierul parazitat de nematode. Animalele par sănătoase în perioada imediat după ieşirea din ou, dar oamenii de ştiinţă nu le-au monitorizat pentru durate mai lungi pentru a observa dacă sănătatea şi comportamentul lor sunt afectate de faptul că au nişte paraziţi în cutia craniană.

"Ar fi interesant să ştim dacă această transmisie pe verticală (între mamă şi embrion) este unică pentru nematodele pe care le-am descoperit parazitând şopârlele comune de zid sau dacă se întâlneşte şi la alte specii", conform lui Feiner. "Va fi interesant să aflăm şi dacă comportamentul acestor şopârle este sau nu afectat de faptul că au nişte viermi în creier", a adăugat ea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”