Viitorul arată bine? Cum se dezic Dragnea, Tăriceanu și Vâlcov de bugetul pe care l-au negociat la celebra masă fără Dăncilă

Viitorul arată bine? Cum se dezic Dragnea, Tăriceanu și Vâlcov de bugetul pe care l-au negociat la celebra masă fără Dăncilă

Viitorul arată bine? Cum se dezic Dragnea, Tăriceanu și Vâlcov de bugetul pe care l-au negociat la celebra masă fără Dăncilă. Pe 25 ianuarie, Liviu Dragnea posta pe Facebook o fotografie în care apărea discutând bugetul pe 2019 alături de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Chițoiu (ALDE), miniștrii Eugen Teodorovici și Niculae Bădălău, și consilierul Darius Vâlcov. ”Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine!”, scria Dragnea atunci pe Facebook. Două săptămâni mai târziu, Dragnea, Tăriceanu și Vâlcov se distanțează de bugetul pe care ei înșiși l-au creat, scrie jurnalistul Alexandru Mihăescu pe G4Media.

Primul care și-a renegat bugetul a fost Liviu Dragnea. Într-o declarație de presă la sediul PSD, Dragnea a criticat duminică alocările din proiectul de buget pentru serviciile secrete, toate cele trei servicii mari (SRI, SIE și SPP având prevăzute creșteri față de 2018).

„I-am rugat (pe Dăncilă și Teodorovici – n.red.) să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante de aici pot fi realocate către Sănătate, de exemplu. Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională, program pentru diabet. Şi doamna prim-ministru împreună cu domnul ministru au spus că vor analiza. Dacă pot face în Guvern această modificare, dacă nu, eu sigur o să fac la Parlament cu amendamente”, a spus Dragnea duminică, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și co-președinte al coaliției de guvernare, a fost cel de-al doilea lider prezent în fotografie care s-a distanțat de bugetul negociat.

„Nu ştiu să vă spun, pentru asta discutaţi cu ministrul de Finanţe şi eu cred că vă poate da mai multe detalii”, a spus luni Tăriceanu când a fost întrebat de reporteri dacă mai e nevoie de ajustări la proiectul de buget. Întrebat când va fi aprobat proiectul de buget pe 2019 în Guvern, Tăriceanu a continuat pe același ton: „Eu nu fac parte din Guvern. Vă rog ca această întrebare să o adresaţi Executivului”.

Președintele Senatului a refuzat orice poziționare clară în scandalul dintre primării și guvern (”fiecare are dreptate în felul lui”), dar și în privința lipsei bugetului pentru Autostrada Moldovei („sigur că o să verificăm în proiect ce se întâmplă”).

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a venit și el luni cu o nuanțare legată de OUG 114, cea care stă la baza bugetului pentru 2019. Într-o declarație pentru Bloomberg, citată de Profit.ro, Vâlcov a cerut BNR să modifice formula de calcul al indicelui ROBOR, în funcție de care e stabilită taxa pe activele băncilor.

Reamintim că Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de buget abia pe 30 ianuarie. Guvernul nu a adoptat nici până acum proiectul, motiv pentru care draftul legii nu a fost trimis în Parlament pentru dezbateri.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…