Vin tancurile Abrams, dar vin prea puține

Vin tancurile Abrams, dar vin prea puține

Ministerul Apărării continuă demersurile pentru cumpărarea a 54 de tancuri moderne Abrams, dar la militarii români ar trebui să ajungă, în total, cel puțin încă 200 de tancuri pentru a dota toate cele cinci batalioane specializate. Experții spun însă că, din cauza războiului, este criză de tancuri.

Tragere a unui tanc M1A2 FOTO Staff Sgt. Keith Anderson/1st Armored Brigade Combat Team

Odată venită aprobarea Parlamentului, etapa I a programului de înzestrare „Tanc principal de luptă“ inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN), respectiv cumpărarea de la americani a 54 de mașini de luptă Abrams, poate intra în linie dreaptă. Generalul Cătălin Tomescu a explicat pentru „Adevărul“ că, după această achiziție, MApN mai are nevoie de încă 200 de tancuri moderne. „Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare «Tanc principal de luptă», etapa I. Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire“, se arată în solicitarea trimisă de militari Parlamentului.

Valoarea contractului care se va derula printr-un acord „Guvern la Guvern“ cu Statele Unite ale Americii nu este comunicată, dar conform defenseromania.ro aceasta ar fi de aproximativ 1 miliard de euro. Suma pare una apropiată de adevăr dacă avem în vedere că, printr-un contract similar încheiat cu un an în urmă, Ministrul Apărării al Poloniei a achiziționat 250 de tancuri de luptă americane Abrams , în versiunea lor modernizată M1A2 SEPv3, și derivate, adică 26 de tancuri de depanare Hercules M882 şi de 17 poduri de asalt M1110, cu suma de 4,8 miliarde de dolari, respectiv aproximativ 4,4 miliarde de euro.

5 batalioane de tancuri

Generalul Cătălin Tomescu, care a acumulat în timp o mare experienţă la comanda unor structuri NATO şi naţionale, a explicat pentru „Adevărul“ de câte tancuri moderne are nevoie, de fapt, Armata Română și care vor fi etapele următoare de dotare cu astfel de sisteme de armament. „Noi avem nevoie de 5 batalioane de tancuri, adică de 250 de tancuri. Este bine că s-au luat primele 54 de tancuri care vor dota un batalion. Cel mai probabil, anul viitor se vor contracta alte 50 de tancuri. Pentru restul de 150 de unități mai discutăm după anul 2026, din câte știu. Este o mare problemă și să găsești tancuri de calitate disponibile acum, chiar și dacă ai bani. Oricum, aceste tancuri împreună cu MLI-urile modernizate (MLI-84M „Jderul“ - n.red.) care au în dotare inclusiv rachete antitanc Spike vor constitui o forță de lovire greu de anihilat. Și asta pentru că tancurile Abrams, în varianta lor modernizată, sunt foarte puternice. Or să fie totuși unele probleme de operare pentru că sunt grele și noi stăm cam prost cu infrastructura. Și partea de mentenanță a lor trebuie bine pusă la punct pentru că sunt tancuri extrem de complexe din punct de vedere tehnic“, a precizat generalul Cătălin Tomescu.

La sfârșitul anului trecut, „Adevărul“ anunța că, cel mai probabil, anul 2023 ar putea fi unul în care se va decide ce tancuri se vor achiziționa pentru MApN, capitol la care militarii români nu stau tocmai bine. Concret, în prezent, militarii români se bazează pe aproximativ 50 de tancuri relativ moderne TR-85M1 „Bizonul“. În rest, mai există peste 100 astfel de blindate model TR-85 (replica românească a bătrânului T-55) și, mai grav, cam tot atâtea tancuri sovietice T-55.

La vremea respectivă mai erau încă discuții pentru că militarii nu erau deciși dacă aleg modelul american Abrams sau pe cel german Leopard 2. „Probabil s-a ales Abrams pentru a merge pe aceeași linie cu Polonia. Poate și vom colabora cu ei la asigurarea mentenanței“, a declarat generalul Cătălin Tomescu.

Cel mai probabil, România va achiziționa tancuri Abrams în varianta M1A2 SEPv3 care sunt fabricate de General Dynamics, compania americană care acum produce în România, la Uzina Mecanică București (UMB), blindatele Piranha 5 pentru MApN. Formarea militarilor români pentru operarea acestor mașini de luptă s-ar putea face în Polonia, unde General Dynamics a înființat, în zona poligonului Biedrusko, o școală denumită „Abrams Tank Training Academy“, pe care a dotat-o cu simulatoare, dar și cu 28 de tancuri Abrams.

De neoprit în Războiul din Golf

În timp, tancul american de 66 de tone s-a dovedit de neoprit în teatrele de război. Printre ultimele lupte la care au participat aceste tancuri moderne au fost cele desfășurate în Războiul din Golf, când doar câteva dintre acestea au fost deteriorate şi niciunul nu a fost distrus. Tancul Abrams este operat de țări precum SUA, Egipt, Kuwait, Arabia Saudită, Australia și, mai nou, Polonia.

Propulsat de un motor Honeywell AGT1500 multi-fuel turbine engine de 1.500 de cai putere, Abrams are o viteză maximă de 68 km/h (40km/h offroad). Având un rezervor cu capacitate de 1.900 litri, dar și un consum pe măsură, Abrams are o autonome de 425 de kilometri. Armamentul principal este constituit dintr-un tun M256A1 de calibru 120 milimetri cu 42 de proiectile. Ca armament secundar, Abrams dispune de o mitralieră 12,7 milimetri și două mitraliere calibru 7,62 milimetri, din care una montată coaxial cu tunul principal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?