Violenţe în Ierusalim: Preşedintele Erdogan critică dur Israelul; peste 50 de răniţi după noi ciocniri sâmbătă

Violenţe în Ierusalim: Preşedintele Erdogan critică dur Israelul; peste 50 de răniţi după noi ciocniri sâmbătă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept un stat "terorist crud" sâmbătă seara, la Ankara, într-un discurs în care a făcut referire la violenţele de vineri de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, soldate cu peste 200 de răniţi, informează AFP.

"Israelul, stat terorist crud, îi atacă brutal şi fără etică pe musulmanii din Ierusalim care au doar preocuparea de a-şi proteja locuinţele şi ţara lor milenară, precum şi valorile lor sacre", a declarat şeful statului turc.

Calificând aceste violenţe drept un atac la adresa "tuturor musulmanilor", preşedintele Erdogan a mai afirmat că "protejarea onoarei Ierusalimului este o datorie pentru fiecare musulman".

Preşedintele turc a cerut "tuturor ţărilor, în primul rând ţărilor musulmane", să acţioneze împotriva atacurilor Israelului asupra palestinienilor". A solicitat, de asemenea, Consiliului de Securitate al ONU să "oprească această persecuţie".

Cu puţin timp înaintea discursului său, şeful statului turc a postat pe Twitter un mesaj prin care condamna violenţele din Ierusalim în turcă, engleză, arabă şi ebraică.

Noi ciocniri sâmbătă seara între poliţia israeliană şi protestatarii palestinieni s-au soldat cu peste 50 de răniţi în diferite cartiere din Ierusalimul de Est, conform informaţiilor furnizate de serviciile de salvare.

"Numărăm până în prezent 53 de răniţi" în violenţele de sâmbătă seara, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Semilunii Roşii Palestiniene, care a adăugat că incidentele au avut loc în zonele Sheikh Jarrah, Poarta Damascului şi Bab al-Zahra.

Semiluna Roşie Palestiniană a precizat că cel puţin 17 persoane au fost rănite de gloanţe de cauciuc.

Vineri seara, ciocnirile dintre poliţiştii israelieni şi palestinieni pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, denumit şi Muntele Templului de către evrei, s-au soldat cu peste 200 de răniţi, cele mai importante ciocniri din Oraşul Sfânt din ultimii ani.

Zeci de mii de palestinieni s-au rugat paşnic pe esplanadă sâmbătă seara, după Iftar, cina ce întrerupe postul în perioada Ramadanului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...