Violenţe israeliano-palestiniene: Proteste în Australia, Egiptul deschide graniţa cu Gaza, apeluri la măsuri ale Consiliului de Securitate

Violenţe israeliano-palestiniene: Proteste în Australia, Egiptul deschide graniţa cu Gaza, apeluri la măsuri ale Consiliului de Securitate

Câteva mii de oameni au manifestat sâmbătă la Sydney şi alte câteva sute la Melbourne împotriva raidurilor israeliene din Gaza, după recenta escaladare a violenţelor între forţele israeliene şi militanţi palestinieni, relatează Reuters.

La Sydney, protestatarii au defilat prin oraş scandând sloganuri ca "Palestina liberă" şi "Gaza liberă". Manifestanţii din Melbourne au arborat pancarte cu mesaje similare.

Într- a cincea noapte de ciocniri , aeronave israeliene au bombardat la primele ore ale zilei de sâmbătă obiective din Gaza, iar militanţi ai Hamas, care controlează teritoriul, au răspuns lansând rachete în direcţia Israelului.

Serviciile de salvare palestiniene au anunţat sâmbătă moartea în urma unui raid aerian israelian a zece membri ai aceleiaşi familii, dintre care opt copii şi două femei, care se aflau într-un imobil cu trei etaje în tabăra de refugiaţi Al Shati.

"Copiii erau în siguranţă în casa lor, nu aveau arme, nu au lansat rachete", a povestit la spital tatăl copiilor, Mohammad Abu Hatab, în timp ce liderul Hamas Ismail Haniyeh a denunţat într-un comunicat "un masacru odios în tabăra Al Shati".

Armata israeliană a precizat la rândul ei într-un comunicat că în cursul nopţii au avut loc cel puţin cinci raiduri în Fâşia Gaza, una dintre ţintele vizate fiind cartierul general al comandantului forţelor de securitate ale Hamas, Tawfiq Abu Naim.

Egiptul a anunţat sâmbătă că şi-a deschis frontiera terestră cu Gaza şi a trimis zece ambulanţe în enclava palestiniană pentru a evacua şi trata în spitalele sale palestinieni răniţi în bombardamentele israeliene, a indicat pentru France Presse o sursă medicală egipteană.

Punctul de trecere de la Rafah dintre Egipt şi Fâşia Gaza este singurul punct de comunicare al teritoriului palestinian cu lumea care nu este controlat de Israel.

Ultimul bilanţ al autorităţilor palestiniene indică 139 de morţi, între care 39 de copii, şi aproape 1000 de răniţi în raidurile israeliene din Gaza, începând de luni, iar statul evreu a anunţat moartea a nouă israelieni, între care un copil şi un membru al armatei.

Sâmbătă, Malaezia şi Indonezia au cerut Consiliului de Securitate al ONU să intervină pentru a opri acţiunile Israelului din Gaza.

"Îndemnăm comunitatea internaţională şi în special Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze pentru a pune capăt tuturor formelor de violenţă comise de Israel şi a salva vieţile palestinienilor", a declarat preşedintele indonezian Joko Widodo într-un discurs televizat, după ce a discutat la telefon cu premierul malaezian Muhyiddin Yassin.

"Deocamdată, Consiliul de Securitate nu a formulat nicio declaraţie cu privire la situaţia curentă din Palestina din cauza opoziţiei SUA", a adăugat el, citat de Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta public duminică evoluţiile din Orientul Mijlociu. Forul celor 15 s-a reunit pe parcursul săptămânii în cadru privat pentru a analiza situaţia, dar deocamdată nu s-a ajuns la un acord cu privire la o declaraţie publică, menţionează Reuters, citând surse diplomatice. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 De citit...

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 „Abia aștept să vă arăt tot”

5 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor