Viorel Ștefan: Legile cu caracter economic vor fi impuse într-un Cod economic al României; Codul va conține maxim 50 de taxe

Legislația fiscală va fi unificată în acest an într-un Cod economic ce urmează să fie definitivat la jumătatea lui 2017, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, și care va conține maximum 50 de taxe, a declarat miercuri Viorel Ștefan, propus pentru funcția de ministrul al Finanțelor Publice, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.

* LIVE UPDATE Miniștrii propuși sunt audiați miercuri în Parlament și primesc votul de învestitură (INFOGRAFIC)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Legile cu caracter economic vor fi impuse într-un Cod economic al României. În aprilie va intra în dezbateri parlamentare, pentru ca la 1 iulie să îl avem publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar 5 ani, iar acesta va conține maximum 50 de taxe", a explicat Viorel Ștefan.

Potrivit acestuia, aplicabilitatea codului este revăzută pentru perioada 2018 — 2022, pentru "a asigura predictibilitate pentru cei dispuși să facă afaceri în România".

Ștefan a mai spus că respectivul Cod nu va reuni doar Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, ci toate legile care au legătură cu activitatea economică.

În plus, el a reamintit măsurile cuprinse în programul de guvernare anunțat de PSD, printre acre se află reducerea cotei standard de TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, extinderea cotei zero de TVA pentru vânzarea de locuințe, reducerea TVA de la 9% la 0 pentru input-urile din agricultură și cotă 0 de TVA pentru activitățile de publicitate.

Printre măsurile amintite se numără și reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, și eliminarea acestui impozit pentru veniturile lunare mai mici de 2.000 de lei.

Pe de altă parte, ministrul propus promite creșterea veniturilor bugetare de la aproximativ 29% din PIB în prezent la 32,5% în 2020, rata de absorbție a fondurilor europene să ajungă la 73,5% la aceeași dată, iar PIB pe locuitor să depășească 70% din media UE.

Totodată, viitorul ministru promite informatizarea completă a a administrației publice, astfel încât de la 1 ianuarie 2018 toate taxele și impozitele să fie plătite în România online, dacă contribuabilul optează pentru această variantă, sau la un singur ghișeu, dacă se optează pentru această variantă.

"Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula", a mai spus Viorel Ștefan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …