VIRUSUL ZIKA Primele cazuri de infecții locale din SUA au fost înregistrate în Florida

VIRUSUL ZIKA Primele cazuri de infecții locale din SUA au fost înregistrate în Florida

Primele cazuri de infecție cu virusul Zika transmisă în zona continentală a Statelor Unite ale Americii de țânțari au fost înregistrate în Florida, a declarat vineri guvernatorul statului din sud-estul SUA, citat de agenția DPA.

Patru persoane, trei bărbați și o femeie, au fost infectați cu această maladie la Miami, a declarat guvernatorul Rick Scott.

Cazurile raportate anterior în SUA de infecție cu virusul Zika care au implicat persoane infectate în timpul călătoriilor în afara țării sau prin transmitere sexuală, precum și cazurile cele mai recente, marchează o schimbare, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din această țară, care au avertizat că boala ar putea deveni mai răspândită dacă țânțari infectați ajung în SUA.

"Anticipăm că pot exista cazuri locale suplimentare de Zika în următoarele săptămâni", a declarat doctorul Lyle Petersen, care conduce echipa de răspuns la infecția cu Zika din cadrul centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor Centres for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA. "Prioritatea noastră este de a proteja femeile gravide de potențialele efecte devastatoare cauzate de Zika", a subliniat acesta.

Virusul se răspândește în primul rând prin țânțari, iar America Latină s-a confruntat cu o epidemie în ultimele luni. Virusul provoacă în general simptome ușoare la adulți, dar poate provoca malformații congenitale severe fetușilor femeilor gravide care se infectează cu Zika.

Oficiali din domeniul sănătății din Florida au subliniat că focarul părea să se limiteze la o mică zonă de doar câteva blocuri de oraș și s-au deplasat pe teren din ușa în ușă pentru a efectua teste.

Casa Alba a cerut din nou Congresului să aprobe o solicitare de 1,9 miliarde de dolari din fondurile de urgență pentru a lupta împotriva virusului pe care îl ceruse inițial în luna februarie.

"Veștile de astăzi ar trebui să fie un apel de trezire pentru Congres, astfel încât să se înapoieze la locul de muncă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schultz.

Presedintele Barack Obama a fost informat cu privire la cazurile de Zika și a discutat cu Scott la începutul săptămânii, a spus Schultz.

Au existat 1.658 de cazuri de Zika în SUA, dar până în prezent nici unul nu a fost rezultatul transmiterii locale de către țânțari, a spus CDC.

Virusul este mult mai răspândit pe teritoriul SUA din Caraibe, Puerto Rico, unde CDC a declarat vineri că peste 5.500 de persoane au fost testate pozitiv pentru virus, inclusiv 672 de femei însărcinate.

Un focar de virus care s-a declanșat anul trecut s-a extins în toată America Latină și în Caraibe. Potrivit serviciului de cercetare al Congresului american (US Congressional Research Service) numărul persoanelor din emisfera vestică care ar putea fi expuse în anul 2016 riscului infectării cu Zika este de patru milioane de oameni.

Numai în Brazilia au fost infectate 1,5 milioane de persoane cu acest virus care poate provoca malformații neurologice severe la copiii născuți de mame infectate, mai notează agenția DPA.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

4 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră

5 Acum fix 48 de ani...