VIRUSUL ZIKA Primul caz de contaminare înregistrat în Austria

Austria a anunțat depistarea unui prim caz de contaminare cu virusul Zika, în cazul unui turist care a revenit dintr-o vacanță în Brazilia, potrivit postului public de radio din această țară, ORF, transmite EFE joi.

Este previzibil ca numărul persoanelor infectate să crească între cei care au efectuat de curând deplasări în America de Sud, dar ''patru din cinci pacienți nici măcar nu își vor da seama'' că sunt purtători ai virusului, a estimat Herwig Kollaritsch, de la Institutul de Boli Tropicale din cadrul Universității din Viena.

Contaminarea are importanță doar în situația femeilor însărcinate, a mai spus medicul, în contextul în care se presupune că virusul poate fi transmis fetusului, provocând malformații congenitale la nivelul creierului, de genul microcefaliei. Aceasta constă într-o dezvoltare insuficientă a cutiei craniene care afectează evoluția intelectuală și poate duce la deces.

Având în vedere aceste riscuri, doctorul a recomandat femeilor însărcinate sau care vor să devină mame într-un viitor apropiat să fie extrem de atente în cazul unor deplasări în zonele în care s-au înregistrat cele mai multe persoane contaminate. Majoritatea acestora, se află în America de Sud, iar Organizația Mondială a Sănătății a estimat că epidemia va cuprinde și America de Nord, singurele state exceptate, pentru moment, fiind Canada și Chile.

Virusul Zika poate genera febră ușoară, conjunctivită și dureri musculare, dar în 80 % purtătorii virusului nu au niciun fel de simptom de acest fel.

Fiind transmis doar prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, nu și de la om la om, virusul Zika nu este considerat un pericol în Austria la ora actuală din cauza temperaturilor atmosferice scăzute din timpul iernii.

AGERPRES/(AS-autor: Cristina Mac, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…