VIRUSUL ZIKA Spania: Primul caz european de femeie gravidă contaminată într-o călătorie în America de Sud

VIRUSUL ZIKA Spania: Primul caz european de femeie gravidă contaminată într-o călătorie în America de Sud

O femeie însărcinată care a revenit în Spania după o călătorie în Columbia este infectată cu virusul Zika, a anunțat joi Ministerul Sănătății de la Madrid, transmit Reuters și AFP, precizând că este vorba despre primul caz de acest gen semnalat până în prezent în Europa. Diagnosticarea s-a făcut în Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei. Cu o sarcină de 12-13 săptămâni, femeia nu a fost internată, dar se află sub supraveghere medicală, precizează EFE.

Numele femeii gravide care a prezentat simptome ale contagierii la întoarcerea dintr-un voiaj în America de Sud se adaugă celor șapte de persoane care au ''importat'' virusul în Spania după o deplasare în această zonă geografică, a mai precizat ministerul.

''Situația nu este câtuși de puțin alarmantă'', având în vedere că gripa provocată de acest virus are ''simptome foarte slabe'', a asigurat un consilier pe probleme de sănătate din Madrid.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat la 2 februarie o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acțiunilor de combatere a propagării virusului Zika, suspectat de provocarea la nou-născuți a unor malformații congenitale și a unor afecțiuni neurologice grave. Măsura a fost luată după ce în ajun OMS a declarat că ''recenta creștere a numărului de cazuri de microcefalie și de alte afecțiuni neurologice înregistrate în Brazilia, după o situație asemănătoare petrecută în Polinezia Franceză în 2014, reprezintă o urgență globală de sănătate publică''. Potrivit OMS, patru țări — Brazilia, Franța, SUA și El Salvador — au furnizat informații în legătură cu o posibilă asociere a acestor probleme de sănătate cu virusul Zika, propagat prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina