Vizită în România a procurorului general al Franței; discuții cu șefii PG, DNA, DIICOT și CSM

Procurorul general al Franței, Jean-Claude Marin, efectuează o vizită de lucru în România, de joi până sâmbătă, la invitația omologului său, Augustin Lazăr, în cadrul căreia s-a întâlnit cu șefii DNA, DIICOT și CSM.

Jean-Claude Marin a participat, joi, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la o masă rotundă, unde au luat parte Augustin Lazăr, Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, Mariana Ghena, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), membrii Secției de procurori din cadrul CSM, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, Daniel Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT, consilierii procurorului general al României, precum și procurori cu funcții de conducere sau de execuție din cadrul Ministerului Public.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în cadrul întrevederii s-a discutat despre organizarea și funcționarea parchetelor și a Consiliului Superior al Magistraturii din Franța, precum și despre cariera, statutul, independența și pregătirea profesională a magistraților.

Totodată, au fost purtate discuții privind necesitatea continuării colaborării dintre autoritățile judiciare române și franceze, subliniindu-se excelenta cooperare existentă până în prezent în materii precum traficul unor bunuri aparținând patrimoniului cultural, traficul cu ființe umane și, în special, cel cu minori, precum și în materia combaterii infracțiunilor transfrontaliere, a criminalității organizate și a terorismului.

În continuarea vizitei, Jean-Claude Marin a susținut, vineri, la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, o conferință cu tema "Le Parquet europeen".

La eveniment au fost prezenți Michele Ramis, ambasadoarea Franței la București, Simina Tănăsescu, consilier — Administrația Prezidențială, Andra Trandafir, prodecan al Facultății de Drept, Augustin Lazăr, procurorul general al României; Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, membrii Secției de procurori din cadrul CSM, procurorii șefi ai structurilor specializate ale Ministerului Public, procurori cu funcții de conducere și execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, precum și de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Lucrările conferinței s-au bucurat de o largă participare a studenților de la Facultatea de Drept, precum și ai Universității Româno-Americane.

Jean-Claude Marin a făcut o prezentare detaliată a Parchetului European privind modul de organizare, funcționare și competența acestei instituții judiciare europene, al cărei obiectiv principal îl constituie combaterea infracțiunilor de fraudare a fondurilor europene, respectiv protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

La finalul prezentării, lui Jean-Claude Marin i-au fost adresate o serie de întrebări de către studenți și procurori, activitatea având și un pronunțat caracter interactiv, precizează sursa citată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet