Vizita premierului japonez la Pearl Harbour nu este una de scuze (oficial)

Vizita premierului japonez la Pearl Harbour nu este una de scuze (oficial)

Vizita fără precedent pe care premierul japonez Shinzo Abe o va face luna aceasta la Pearl Harbour nu va fi pentru a-și cere scuze față de SUA pentru atacul de acum 75 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al oficialului nipon, citat de Reuters.

Șeful de cabinet al premierului, Yoshihide Suga, a spus că scopul vizitei programate pentru 26 și 27 decembrie este de a se reculege în memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial. Chiar dacă lipsa unei declarații de scuze i-ar putea dezamăgi pe unii dintre veteranii americani, intenția lui Abe este ca prezența sa la Pearl Harbour să sublinieze alianța strânsă de azi dintre foștii inamici.

Mesajul pe care vrea să îl transmită premierul nipon se adresează atât rivalului regional al Japoniei, China, și ci președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a criticat Japonia.

"Cred că vizita premierului transmite mesajul că astfel de nenorociri nu trebuie să se repete și este expresia reconcilierii dintre Japonia și Statele Unite", a spus Yoshihide Suga.

Prezența în Hawaii alături de președintele american Barack Obama i-ar putea crește lui Shinzo Abe cota de popularitate în sondaje. Premierul are parte, oricum, de opinia favorabilă a 60% dintre japonezi și ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioară a Parlamentului.

Vizita ar surveni la șapte luni de la momentul când Obama a devenit primul președinte american care vizitează orașul Hiroshima, asupra căruia armata DUA a lansat bomba atomică în 1945.

"Planificarea detaliilor vizitei la Pearl Harbour a început atunci când Obama a vizitat Hiroshima. E mai curând un gest de reciprocitate, unul simbolic pentru reconcilierea dintre SUA și Japonia" a declarat, pentru Reuters, Gerry Curtis, profesor emerit la Universitatea Columbia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante