Vizita premierului japonez la Pearl Harbour nu este una de scuze (oficial)

Vizita premierului japonez la Pearl Harbour nu este una de scuze (oficial)

Vizita fără precedent pe care premierul japonez Shinzo Abe o va face luna aceasta la Pearl Harbour nu va fi pentru a-și cere scuze față de SUA pentru atacul de acum 75 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al oficialului nipon, citat de Reuters.

Șeful de cabinet al premierului, Yoshihide Suga, a spus că scopul vizitei programate pentru 26 și 27 decembrie este de a se reculege în memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial. Chiar dacă lipsa unei declarații de scuze i-ar putea dezamăgi pe unii dintre veteranii americani, intenția lui Abe este ca prezența sa la Pearl Harbour să sublinieze alianța strânsă de azi dintre foștii inamici.

Mesajul pe care vrea să îl transmită premierul nipon se adresează atât rivalului regional al Japoniei, China, și ci președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a criticat Japonia.

"Cred că vizita premierului transmite mesajul că astfel de nenorociri nu trebuie să se repete și este expresia reconcilierii dintre Japonia și Statele Unite", a spus Yoshihide Suga.

Prezența în Hawaii alături de președintele american Barack Obama i-ar putea crește lui Shinzo Abe cota de popularitate în sondaje. Premierul are parte, oricum, de opinia favorabilă a 60% dintre japonezi și ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioară a Parlamentului.

Vizita ar surveni la șapte luni de la momentul când Obama a devenit primul președinte american care vizitează orașul Hiroshima, asupra căruia armata DUA a lansat bomba atomică în 1945.

"Planificarea detaliilor vizitei la Pearl Harbour a început atunci când Obama a vizitat Hiroshima. E mai curând un gest de reciprocitate, unul simbolic pentru reconcilierea dintre SUA și Japonia" a declarat, pentru Reuters, Gerry Curtis, profesor emerit la Universitatea Columbia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!