Vizită "secretă" a lui Netanyahu în Egipt (presă)

Vizită "secretă" a lui Netanyahu în Egipt (presă)

Prim-ministrul israelian a efectuat pe 22 mai o vizită excepţională şi "secretă" în Egipt, unde a discutat cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi despre un armistiţiu în Fâşia Gaza, a relatat luni o televiziune israeliană, citată de AFP şi Reuters.

Până în prezent nu s-a putut obţine o confirmare oficială israeliană a acestei vizite evocate de "10", un canal privat de televiziune.

Potrivit sursei citate, întrevederea a durat mai multe ore şi s-a derulat într-un moment în care Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, era afectată de o amplificare a violenţelor.

De pe 30 martie împrejurimile barierei de securitate care separă enclava palestiniană de teritoriul israelian sunt teatrul unei mobilizări împotriva blocadei impuse de Israel de peste 10 ani, dar şi pentru dreptul la întoarcere al palestinienilor, alungaţi sau care şi-au părăsit pământurile la momentul înfiinţării statului Israel, în 1948.

Potrivit unor surse americane citate de canalul "10", discuţiile dintre premierul israelian şi preşedintele egiptean au avut ca temă posibilitatea de a încheia un armistiţiu pe termen lung în Fâşia Gaza, o posibilă revenire a Autorităţii Palestiniene a lui Mahmoud Abbas pentru a administra enclava, relaxarea blocadei israeliene şi reabilitarea unor infrastructuri vitale în această regiune, devastată de trei războaie din 2008.

Hamas a preluat puterea în urmă cu peste zece ani în Fâşia Gaza, după un conflict cu Fatah, partidul lui Mahmoud Abbas, care aproape că a degenerat într-un război civil.

Egiptul este, alături de Iordania, singura ţară arabă care a încheiat un tratat de pace cu Israelul. Cairo este de asemenea implicat în convorbirile menite să ducă la o reconciliere interpalestiniană între Hamas şi Fatah.

De miercuri şi până joi seara, Gaza şi armata israeliană au avut una dintre cele mai grave confruntări de la războiul din 2014. Un armistiţiu fragil a fost încheiat în cele din urmă joi seară, prin intermediul Egipt şi al ONU, potrivit unei surse apropiate de negocieri.

De la 30 martie, cel puţin 169 de palestinieni din Gaza au fost ucişi de tiruri israeliene. Pentru prima dată după 2014 a fost împuşcat mortal şi un soldat israelian, pe 20 iulie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 ...

5 Progresista Maia Sandu ocolește discret cuvântul „unire” în mesajul de 1 Decembrie