Vlad Voiculescu: Contractul managerilor de spitale va fi schimbat semnificativ

Contractul managerilor de spitale va fi schimbat în mod semnificativ, astfel încât indicatorii de performanță să reflecte gradul de satisfacție și siguranța pacientului, a declarat duminică ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-un interviu pentru Digi24.

''Contractul de management va fi schimbat într-un mod semnificativ, indicatorii de performanță vor fi reformați, ca să zic așa. Măsurarea performanței unui manager va depinde, printre altele, de două elemente esențiale, și anume: satisfacția pacientului și siguranța pacientului. Siguranța pacientului cuprinde toate acele lucruri privind infecțiile nosocomiale, păstrarea unei infrastructuri adecvate în spital, a unei structuri de personal adecvate'', a spus Voiculescu.

Ministrul a susținut că managerii de spitale nu au raportat până acum toate cazurile de infecții nosocomiale pentru că prin actuala formă a contractului de management ei ar fi fost sancționați dacă admiteau că acestea există. În context, Voiculescu a subliniat că interesul MS este ca managerii să ia măsurile concrete necesare pentru scăderea numărului de astfel de cazuri, arătând că există mecanisme concrete de control în acest sens.

''Infecțiile nosocomiale nu au fost raportate și din cauza contractului de management, pe care noi îl schimbăm acum. Atât timp cât ești penalizat prin contractul de management pentru simplul fapt că raportezi infecțiile nosocomiale, evident că nu o să vrei să le raportezi. Ceea ce urmărim prin noul contract de management este scăderea numărului de infecții nosocomiale și există mecanisme de control a măsurilor concrete luate de management pentru reducerea acestor infecții nosocomiale'', a punctat ministrul Sănătății.

În opinia sa, managerul unui spital trebuie să se ocupe de agenda administrativă și financiară a unității medicale, în paralel cu responsabilitatea pentru ca personalul medical să servească pacienții.

Voiculescu a susținut că nu vede ''logica'' prin care managerul unui spital universitar ar trebui să fie medic primar sau cadrul universitar, restricții prevăzute în Legea sănătății.

''Eu unul nu văd logica și cred că managerul trebuie să fie întâi, manager. Managerul trebuie să se ocupe, în primul rând, de agenda administrativă, de agenda financiară. De asemenea, managerul trebuie să fie responsabil pentru a crea cadrul ca personalul medical de acolo să servească pacientul. Acesta este doar un exemplu despre modul în care fost gândit sistemul, într-un mod greșit'', a apreciat el, adăugând că pachetul legislativ privitor la managerii de spitale va fi gata în luna noiembrie, primele documente urmând să fie lansate în perioada imediat următoare.

AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Cristina Tatu, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade