Vladimir Putin a semnat decretul de adoptare a amendamentelor la Constituţie care-i permit să conducă până în 2036

Vladimir Putin a semnat decretul de adoptare a amendamentelor la Constituţie care-i permit să conducă până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret pentru punerea în aplicare a pachetului de amendamente la Constituţia Federaţiei Ruse care îi vor permite să se menţină la putere până în 2036, informează dpa.

Amendamentele intră în vigoare din 4 iulie, conform decretului publicat pe site-ul Kremlinului.

"Cetăţenii Rusiei au ales şi, în conformitate cu această decizie, am semnat un decret privind publicarea oficială a Constituţiei cuprinzând amendamentele", a declarat Putin în timpul unei întâlniri televizate cu oficiali ruşi de rang înalt.

Setul de amendamente a primit o aprobare zdrobitoare la referendumul organizat săptămâna aceasta, cu peste trei sferturi de voturi favorabile, potrivit datelor oficiale.

Observatorii independenţi sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot din timpul referendumului, chiar dacă Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidenţiale şi alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Rusia să ancheteze asupra neregulilor denunţate că ar fi avut loc în timpul referendumului, inclusiv votul multiplu şi încălcarea confidenţialităţii votului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat cu privire la aceste acuzaţii că Rusia va ignora criticile străine la amendamente. "Rusia este şi va rămâne angajată în primul rând faţă de suveranitatea naţională", a spus Peskov în comentarii transmise de agenţia de presă TASS. "Nu suntem dispuşi să ţinem cont de aşa-zisele îngrijorări şi nu vom face acest lucru", a afirmat el.

Amendamentele îi permit lui Vladimir Putin să candideze de încă două ori şi consolidează puterea legislativă a guvernului, dominat de partidul Rusia Unită, loial lui Putin.

Ele mai introduc în Constituţie unele principii conservatoare dragi preşedintelui - credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic - precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor.

De asemenea, în conformitate cu noua revizuire a Constituţiei, principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, nu va putea candida pentru funcţia de preşedinte al ţării în următorii 15 ani, în condiţiile în care acum orice candidat la prezidenţiale trebuie să fi trăit în Rusia timp de cel puţin un sfert de secol.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...