Vlăsceanu (ACUE): Discutăm tot felul de strategii energetice, dar tinerii ingineri nu știu să învârtă o manetă

Vlăsceanu (ACUE): Discutăm tot felul de strategii energetice, dar tinerii ingineri nu știu să învârtă o manetă

Viitoarea strategie energetică a României ar trebui să includă și un capitol referitor la modul în care vor fi pregătiți viitorii ingineri, întrucât există o lipsă acută de personal calificat în acest sector, a declarat, miercuri, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Ea a susținut faptul că strategia energetică pe care Ministerul Energiei o pregătește în acest moment nu va fi, de fapt, o strategie în adevăratul sens al cuvântului, întrucât viitorul guvern nu și-o va asuma.

"Am fost tot anul jucăria acestui minister, în sensul că această strategie care să pregătește nu este de fapt o strategie, pentru că nu va fi asumată cu siguranță de către guvernul care va veni. Nu există timp fizic pentru a realiza o strategie în adevăratul sens al cuvântului", a arătat Vlăsceanu.

Potrivit acesteia, actuala conducere a ministerului, deși are capacitatea intelectuală, nu are capacitatea politică de a trasa adevărate strategii.

"Acesta nu este un document pe care cineva să și-l asume. Să nu vă așteptați să apară concluzii sau propuneri care să arate a strategie. Nu știu de ce a fost numită strategie. Ministerul a numit-o așa și toată piața a luat-o de bună. Cei de la conducerea ministerului au capacitatea intelectuală, dar nu au capacitatea politică să facă acest lucru. Puteam să numim acel document politici energetice pentru acest an sau pentru anul viitor, dar nu strategie", a susținut oficialul ACUE.

Vlăsceanu a subliniat că, din păcate, nu se discută și despre lipsa acută de specialiști din domeniul energetic.

"Mereu uităm de cetățean, care nu participă la discuții. Nu vorbim nici de lipsa de personal și specialiști în domeniu. Astăzi este ziua inginerului. Mai sunt ingineri, mai există specialiști? Este o lipsă acută de personal și va fi din ce în ce mai greu să găsim specialiști în domeniu. Nu aș vrea să vă povestesc nivelul masteranzilor de la energetică, este trist", a spus Vlăsceanu, care este și cadru didactic asociat la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnică din București.

Ea a relatat o situație în care un specialist, după ce a ieșit la pensie, a fost sunat de înlocuitorul său de 35 de ani căruia i-a dat indicații prin telefon despre cum să utilizeze un echipament.

"Problema forței de muncă și cum îi pregătim pe cei care urmează să lucreze în domeniu trebuie să apară ca un capitol distinct. Noi doar discutăm, iar cel care lucrează propriu-zis nu știe să învârtă o manetă", a mai spus Vlăsceanu, amintind de faptul că există în acest moment mai multe strategii în dezbatere publică, în diverse domenii, și că, în ultimii 20 de ani, România a avut circa șapte-opt strategii doar pentru sectorul energetic.

În urmă cu o săptămână, Radu Dudău, coordonatorul proiectului strategiei energetice și consilier al Ministrului Energiei, a declarat că proiectul noii strategii va fi lansat în dezbatere publică în prima parte a lunii octombrie.

"La finele lunii septembrie se va finaliza modelarea cantitativă. Nu avem întârzieri în strategia energetică, ne propunem ca în prima decadă a lunii octombrie să ieșim în consultare publică cu draftul strategiei energetice", a spus Dudău, într-o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, modelarea se va face la nivel sectorial, nu la nivel de întreprinderi sau mari proiecte de investiții.

"Dar calculăm cum ar arăta mixul energetic în ipoteza că o investiție sau alta se va realiza, în nuclear sau cărbune, spre exemplu. Prezumția noastră este că strategia energetică românească va fi sustenabilă din punct de vedere economic", a arătat oficialul ministerial.

El a subliniat că sunt foarte importante costurile de capital ale investițiilor, în condițiile în care România se află în regiunea cu costuri de capital relativ ridicate.

"Ideea cea mai importantă este că strategia se va face la timp. Observăm o neliniște, o agitație în creștere, legată de îngrijorarea că nu am fi în termen. Se manifestă mai intens și mai vocal diferitele părți interesate din sectorul energetic față de acest lucru. Echipa care lucrează la strategia energetică are ca valori obiectivitatea și neutralitatea, trebuie să fim echidistanți. În curând vom veni cu acest draft care va fi supus discuției publice și sunt convins că se va finaliza într-o formă robustă de nivel european, un document absolut comparabil cu cele făcute de alte țări din Europa", a adăugat coordonatorul proiectului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...