Voiculescu: 1.400 de paturi la secţiile ATI pentru COVID-19; numărul este dinamic

Voiculescu: 1.400 de paturi la secţiile ATI pentru COVID-19; numărul este dinamic

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, marţi, că în secţiile ATI pentru pacienţi cu COVID-19 există 1.400 de paturi, însă a subliniat că numărul acestora este dinamic.

"În momentul de faţă sunt undeva la 1.400 de paturi, dar numărul este dinamic. Avem paturi care vor fi disponibile într-un termen scurt, de asemenea, îmbunătăţim raportarea în aşa fel încât să ştim că paturile care ne sunt raportate ca fiind disponibile de la o zi la alta, de fapt de două ori pe zi, o dată dimineaţa şi o dată seara, chiar putem să ne bazăm pe ele", a spus Voiculescu, la Parlament.

El a afirmat că paturile de la secţiile ATI "nu au dispărut prin magie" în ultimele luni, făcând referire la declaraţia fostului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a arătat că la finalul mandatului său existau 1.500 de paturi la terapie intensivă.

"Paturile nu au dispărut. Când vorbim de paturi raportate vă spuneam că lucrurile sunt dinamice, doi - raportările nu sunt întotdeauna cele corecte. Ce vă pot garanta este că nici măcar un singur pat din terapie intensivă nu a dispărut prin magie în ultimele luni, din contră, oamenii sunt responsabili. Ştiu că la un moment dat a fost un fake news că ar fi fost redus numărul de paturi din Timişoara. Este fals şi a fost întotdeauna fals. Numărul de paturi de terapie intensivă a fost crescut în Timişoara, nu a scăzut niciodată", a spus Voiculescu.

Ministrul a explicat de ce numărul de paturi de la terapie intensivă este dinamic.

"Dacă într-un spital există în terapie intensivă un pat care este raportat ca fiind pentru pacient COVID-19 şi în acelaşi spital există o operaţie la neuro-chirurgie, de exemplu, a unui pacient care este infectat cu SARS-COV-2, atunci patul acela dintr-o dată nu mai este disponibil pentru eventuale transferuri de pacienţi, pentru că tocmai a fost ocupat cu cineva care a suferit o intervenţie chirurgicală", a afirmat Vlad Voiculescu.

El a arătat că prin suplimentarea cu 190 de paturi pentru secţiile ATI în toată ţara se ajunge la aproape 1.600 de paturi solicitate de premierul Florin Cîţu.

"Ieri am avut teleconferinţă cu spitalele din Bucureşti şi Ilfov şi ieri şi astăzi teleconferinţă cu managerii de spitale. Punem la dispoziţie ventilatoare, s-a putut extinde numărul de paturi de terapie intensivă cu aproape 190 în toată ţara. Vorbim de aproape 40 de paturi disponibile în plus în Bucureşti, care au fost discutate cu managerii de spital. De aici avem, de asemenea, în vedere alte măsuri. (...) Este ceea ce se poate în acest moment. Vorbim de 190 de paturi suplimentare. Nu este aşa de simplu, nu este vorba numai de infrastructură, nu e vorba numai de a cumpăra un pat şi echipamentele aferente, e vorba de resursa umană, care într-adevăr este limitată şi tocmai de asta este atât de important ca restricţiile să fie în continuare respectate de toată lumea şi impuse de autorităţi acolo unde este cazul", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

El a arătat că medici din afara secţiilor ATI sau chiar din alte spitale pot veni să ajute. AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...