Volei masculin: Italia, campioană europeană după o aşteptare de 16 ani

Volei masculin: Italia, campioană europeană după o aşteptare de 16 ani

Italia a cucerit titlul de campioană europeană la volei masculin după o aşteptare şaisprezece ani, învingând cu scorul de 3-2 (22-25, 25-20, 20-25, 25-20, 15-11) echipa Sloveniei, în finala disputată duminică seara la Katowice (Polonia).

Ultimul titlu continental al voleibaliştilor italieni data din 2005 şi fusese obţinut pe teren propriu, la Roma. De atunci, Squadra Azzurra a mai ajuns în finalele Campionatelor Europene din 2011 şi 2013, precum şi la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio, pe care le-au pierdut însă.

Duminică seara, însă, soarta a fost de partea Italiei, condusă foarte bine din teren de pasatorul său Simone Giannelli, peninsularii reuşind să se impună la capătul unui meci de mare luptă cu Slovenia, pentru a-şi trece în palmares al şaptelea titlu european.

Elevii antrenorului Ferdinando De Giorgi au venit la acest campionat frustraţi după înfrângerea surprinzătoare suferită în sferturile de finală la JO de la Tokyo, în faţa Argentinei, dar şi fără doi dintre cei mai experimentaţi jucători ai săi, Osmany Juantorena (36 ani, retras) şi Ivan Zaytsev (32 ani, operat).

Selecţionerul italian a ales să mizeze pe cartea tinereţii, în jurul "experimentatului" căpitan Simone Giannelli (25 ani) şi cu tinere talente precum Alessandro Michieletto (19 ani) şi Daniele Lavia (21 ani).

Slovenia, care a condus cu 2-1 la seturi, înainte ca italienii să întoarcă soarta jocului, a pierdut cu această ocazie a treia sa finală, după cele din 2015 (în faţa Franţei) şi 2019 (împotriva Serbiei).

În meciul pentru locul al treilea, dubla campioană mondială Polonia a dispus cu 3-0 (25-22, 25-16, 25-22) de Serbia, deţinătoarea titlului continental.

România are în palmares un titlu de campioană europeană, cucerit pe teren propriu, în 1963, precum şi două finale disputate în această competiţie, în 1955 şi 1958, ambele pierdute în faţa Cehoslovaciei.

Clasamentul final al Campionatului European de volei masculin, ediţia 2021:
1. Italia
2. Slovenia
3. Polonia
4. Serbia
5. Germania, Olanda, Cehia, Rusia
9. Bulgaria, Croaţia, Finlanda, Franţa, Letonia, Portugalia, Turcia, Ucraina
17. Belarus, Belgia, Spania, Estonia, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …

5 VIDEO „Vino peste mine! Fără mandat îți înfig furci și topoare în inimă” / Interlopul Glonț, săltat de mascați