„Volodimir, poți lovi Moscova? Și Sankt Petersburg?” / Dezvăluiri din culisele discuției private Trump – Zelenski

„Volodimir, poți lovi Moscova? Și Sankt Petersburg?” / Dezvăluiri din culisele discuției private Trump – Zelenski

Președintele american Donald Trump a încurajat în discuții private Ucraina să intensifice atacurile desfășurate adânc în teritoriul rusesc și chiar l-a întrebat pe Volodimir Zelenski dacă ar putea lovi Moscova în caz că primește de la Statele Unite arme cu rază lungă de acțiune, a scris marți Financial Times , citând surse familiare cu discuțiile.

Conversația marchează o schimbare radicală față de poziția anterioară a lui Trump cu privire la războiul rusesc și chiar față de promisiunea sa din campanie de a nu mai implica Rusia în conflicte externe, scrie sursa citată.

Deși nu este clar dacă Washingtonul va livra astfel de rachete, discuția subliniază frustrarea tot mai profundă a lui Trump față de refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a se angaja în negocierile de încetare a focului propuse de președintele SUA.

Conversația „strategică” cu Zelenski din 4 iulie a venit după o convorbire telefonică a lui Trump cu Putin în ziua precedentă, pe care președintele SUA a descris-o ca fiind „proastă” și de care s-a declarat foarte nemulțumit.

„Volodimir, poți lovi Moscova? Și Sankt Peterburg?”

Două persoane familiarizate cu conversația dintre Trump și Zelenski au declarat că președintele SUA l-a întrebat pe omologul său ucrainean dacă ar putea lovi ținte militare din interiorul Rusiei în scenariul în care i s-ar furniza arme capabile să facă acest lucru.

„Volodimir, poți lovi Moscova? . . . Poți lovi și Sankt Petersburg?”, a întrebat Trump în timpul convorbirii, potrivit celor două persoane.

Ei au spus că Zelenski a răspuns: „Absolut. Putem, dacă ne dai armele”.

Trump și-a manifestat sprijinul pentru idee, descriind această strategie drept una care „îi facă [pe ruși] să simtă că îi doare” și să forțeze Kremlinul să se așeze la masa negocierilor, potrivit celor două persoane informate despre convorbire.

Un oficial occidental, care a fost informat despre discuție, a spus că aceasta reflectă dorința crescândă a partenerilor occidentali ai Ucrainei de a furniza arme cu rază lungă de acțiune capabile să „ducă războiul la Moscova” — un sentiment împărtășit în privat de oficialii americani în ultimele săptămâni.

Donald Trump și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au anunțat luni un plan de reînarmare a Ucrainei cu rachete și alte arme în lupta acesteia pentru respingerea invaziei ruse.

Editorialist american: Trump a decis să escaladeze pentru a dezescalada

Editorialistul David Ignatius de la Washington Post a scris și el marți că Trump, pe lângă punerea la dispoziţia Ucrainei a unor noi sisteme Patriot, s-a gândit să trimită Ucrainei şi rachete de croazieră Tomahawk, aceeaşi armă care a fost folosită luna trecută împotriva ţintelor iraniene.

„Dacă sunt lansate din Ucraina, ele pot lovi Moscova şi Sankt Petersburg, iar această problemă a fost inclusă în discuţii încă de vineri. Dar, după cum mi s-a spus, rachetele Tomahawk nu sunt încă incluse în lista de livrări. Ele ar putea fi utilizate mai târziu, dacă Trump doreşte să exercite o presiune şi mai mare”, a scris Ignatius, preluat de News.ro.

Potrivit surselor jurnalistului, Trump a decis să escaladeze situaţia din trei motive:

  • În primul rând, el consideră că Putin nu îi arată respect doar simulând disponibilitatea pentru pace, dar ignorând în fapt apelul preşedintelui american pentru o încetare a focului.
  • În al doilea rând, el a văzut eficienţa puterii militare americane în utilizarea bombardierelor B-2 şi a rachetelor Tomahawk împotriva Iranului.
  • Şi, în al treilea rând, el crede că Putin va negocia doar sub ameninţarea unei forţe sporite.

„Aşa cum le place ruşilor să spună, Trump a decis să escaladeze pentru a dezescalada”, mai apeciat Ignatius.


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți, e președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă! Unde a zburat șeful statului

2 Cum e posibil așa ceva? / Ce se întâmplă la Uzina de muniții de la Dragomirești arată de ce am ajuns pe marginea prăpastiei economice

3 „Fiți pe fază pentru anunțul de luni”. Calculul lui Putin privind Ucraina se va întoarce împotriva lui, spune un senator republican

4 Culisele alegerii Siminei Tănăsescu la șefia CCR. A fost votată de doi judecători PSD. Nicușor Dan, luat prin surprindere

5 VIDEO Trump, contrat dur de Melania după o discuție la telefon cu Vladimir Putin