Volvo va construi o fabrică de vehicule electrice de 1,25 miliarde de dolari în Slovacia. Va fi amplasată la mai puţin de 300 km de Satu Mare

Volvo va construi o fabrică de vehicule electrice de 1,25 miliarde de dolari în Slovacia. Va fi amplasată la mai puţin de 300 km de Satu Mare

Fabrica, a treia Volvo Cars în Europa, va construi numai vehicule electrice (EV), în conformitate cu ambiţia companiei de a produce exclusiv vehicule electrice până la sfârşitul acestui deceniu.

„Extinderea în Europa, cea mai mare regiune a noastră de vânzări, este crucială pentru trecerea noastră către electrificare şi creşterea continuă”, a transmis directorul executiv Jim Rowan într-un comunicat.

Schimbarea este înaintea obiectivului UE, susţinut miercuri de ţările Uniunii Europene, de a elimina treptat vânzările de maşini pe bază de combustibili fosili până în 2035.

Instalaţia din Kosice, în estul Slovaciei, este proiectată să producă până la 250.000 de maşini pe an şi este de aşteptat să ofere mii de locuri de muncă. Planurile permit, de asemenea, extinderea viitoare, a mai precizat compania.

Uzina va fi amplasată lângă al doilea mare oraş al ţării, Kosice, oraş care se află la nici 300 km de Satu Mare. Construcţia va începe în 2023, primele maşini de test vor fi construite în 2026, iar planul este ca în 2030 uzina să ajungă la capacitatea de 250.000 de unităţi, toate electrice.

„Volvo Cars are ambiţia de a se îndrepta către vânzări anuale de 1,2 milioane de maşini până la jumătatea deceniului, pe care îşi propune să le îndeplinească cu o amprentă globală de producţie care acoperă Europa, Statele Unite şi Asia”, se arată în comunicat.

Investiţia consolidează poziţia Slovaciei ca cel mai mare producător de maşini pe cap de locuitor din lume, cu peste 1 milion de maşini produse în patru fabrici din ţara de 5,4 milioane în 2021.

„Sunt foarte încântat că Slovacia a reuşit în competiţia pentru această mega investiţie care va aduce dezvoltare şi multe locuri de muncă în estul Slovaciei”, a declarat ministrul Economiei Richard Sulik.

Producţia Volvo Cars a crescut anul trecut cu 5,6%, până la aproape 700.000 de automobile, dintre care 27% erau fie complet electrice, fie hibride plug-in.

Celelalte fabrici europene ale companiei sunt în Belgia şi Suedia.

Mai mulţi producători auto, precum Volkswagen, Kia, Peugeot şi Jaguar Land Rover, au uzine de asamblare în Slovacia, ţară unde anual sunt produse mai mult de trei milioane de vehicule, majoritatea destinate exportului.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet