Vor aduce alegerile prezidențiale din Turcia sfârșitul lui Recep Tayyip Erdoğan? | Reportaj The Guardian

Vor aduce alegerile prezidențiale din Turcia sfârșitul lui Recep Tayyip Erdoğan? | Reportaj The Guardian

Răsturnarea regimului președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a partidului său AKP în luna mai nu mai este de neconceput. La periferia capitalei turcești doi tineri alegători se certau într-o cofetărie cu privire la apropierea alegerilor, relatează The Guardian.

Alegerile prezidenţiale şi legislative din Turcia vor avea loc la 14 mai. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Iflah Oluklu, un tânăr în vârstă de 23 de ani, și-a certat prietenul pentru că nu i-a respectat pe unii susținătorii președintelui turc în timp ce jucau un joc video online.

Cei doi prieteni sunt împărțiți cu privire la preferințele politice . Oluklu s-a descris ca fiind naționalist și a declarat că intenționează să îl susțină pe Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidențiale foarte disputate din 14 mai.

Erdogan este ca un tată pentru noi, în Turcia. El conduce țara de 20 de ani. Nu cred că este imposibil să îl înlăturăm din funcția de lider, dar, mai ales în rândul acestei opoziții, nu există nimeni care să îl poată înlocui", a declarat tânărul.

Prietenul său Kaan, un susținător al partidului de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), care a refuzat să-și dezvăluie numele de familie, nu a fost de acord cu Oluklu.

„Sfârșitul lui Erdogan"

Pur și simplu nu cred că această țară este guvernată bine și vreau ca vocile oamenilor să fie auzite de cei aflați la putere", a declarat el. „Chiar cred că acesta ar putea fi sfârșitul lui Erdogan", a precizat el. „Sau, cel puțin, așa sper".

După două decenii la putere, Erdogan se confruntă cu o provocare. Sondajele arată că principalul său rival, Kemal Kılıçdaroğlu, un fost contabil, are un ușor avantaj.

Opoziția turcă, o coaliție de șase partide condusă de Kılıçdaroğlu și unită de unicul obiectiv de a-l înlătura pe Erdoğan de la putere, consideră că problemele cu care se confruntă țara ar trebui să facă alegerea ușoară.

Tatăl lui Kaan, Hasan, a netezit plasa fină a perdelelor atârnate în magazinul său de țesături, care se află lângă coferita lui Oluklu, în timp ce a explicat de ce nu va vota nici pentru AKP, nici pentru Erdogan, pentru prima dată în viața sa. „Este simplu: mi-a luat toți banii din buzunar”, a afirmat el. „Țesătura pe care o vindem aici, pentru a o cumpăra angro, costă de cinci ori mai mult decât înainte. Chiria mea s-a dublat”.

„Lider în sondaje”

Punctele de vedere ale lui Hasan cu privire la economie se potrivesc cu cele ale partidului pro-business Democrație și Progres, condus de un fost oficial de rang înalt al AKP, care este acum membru al coaliției de opoziție. „Situația privind această economie este clară, la fel ca și experiența acestei președinții. Uitați-vă la indicatorii economici - inflația, distribuția veniturilor, sărăcia. Toate acestea s-au înrăutățit semnificativ sub acest regim", a declarat İbrahim Çanakcı, cofondator al partidului și fost oficial al trezoreriei turce.

Conform unor sondaje, deși coaliția de opoziție ar putea obține o majoritate în Parlament, cursa pentru președinție rămâne strânsă.

Onursal Adiguzel, un deputat și susținător al lui Kilicdaroglu, a afirmat că CHP va triumfa vizând pensionarii și alegătorii indeciși.

Personal, cred că ne va fi mai ușor să câștigăm alegerile prezidențiale decât cele parlamentare", a declarat el. „În urmă cu doi ani, Kılıçdaroğlu nu era considerat un rival puternic pentru Erdoğan, iar acum este lider în sondaje. Dar, mai presus de toate, el este persoana care poate aduce pacea în Turcia."

Alegătorii susțin că Kilicdaroglu reprezintă schimbarea. Vărul lui Oluklu, Kamuran Ozcip, care a votat cu Erdogan de-a lungul timpului, susține că perspectiva de a pune capăt guvernării președintelui turc este irealizabilă.

„Oamenii vorbesc despre noi, cei care votăm pentru Erdoğan și AKP, ca și cum am fi niște oi, ca și cum i-am vota orbește. Dar nu este deloc așa, avem libertatea de alegere și votăm în consecință", a declarat Oluklu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

2 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

3 Un pilot militar din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferi…

4 VIDEO În ce limbă or fi vorbit? / Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la producătorul rus să se plângă de calitatea vehiculelor capturate

5 Un nou gest cel puțin controversat al Ucrainei...