Vor fi alegeri ÎNTR-UN SINGUR TUR! Cererea PNL a fost RESPINSĂ!

Vor fi alegeri ÎNTR-UN SINGUR TUR! Cererea PNL a fost RESPINSĂ!

Lovitură pentru PNL! Curtea de Apel Bucureşti a respins pe cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Aceasta decizie nu este definitivă, dar este executorie. 

În cadrul procesului desfăşurat vineri la Curtea de Apel Bucureşti, un avocat care reprezintă PNL a solicitat ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituţională, în vederea discutării excepţiei de neconstituţionalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede: "Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate". În opinia sa, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfăşurării alegerilor locale se stabileşte în ziua de 5 iunie 2016. 

În opinia PNL, HG 51/2016 se întemeiază pe dispoziţii legale care nu sunt constituţionale.

De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, susţinând că acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcţie şi candidează pentru nou mandat, deoarece aceştia au cele mai mari şanse de a câştiga alegerile dacă se menţine prevederea privind un singur tur de scrutin.

Conform PNL, dacă HG 51/2016 rămâne în vigoare, atunci primarul care câştigă alegerile va fi ales de către de o minoritate dintre cetăţeni, întrucât el va primi mai puţine voturi decât ceilalţi candidaţi la un loc. 

De cealaltă parte, reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne şi Autorităţii Electorale Permanente au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât şi solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.

Pe 3 aprilie, copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirma că încă speră în organizarea de alegeri locale în două tururi. Potrivit acesteia, şi în cazul unei decizii cu câteva zile înainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amâna două săptămâni. 

"Eu nu cred că timpul ar trebui să blocheze un demers care duce la ideea de democraţie în România şi la legitimitatea primarilor. E timp suficient. Şi dacă se pronunţă cu câteva zile înainte, avem tot timpul din lume să organizăm, peste două săptămâni, după data de 5 iunie, alegeri. (...) Încă toată lumea ştie în acest moment de un tur de alegeri. Dar dacă vă uitaţi pe orice analiză sociologică făcută pe acest subiect (...), o să vedeţi că apetenţa pentru două tururi de alegeri e foarte mare. A fost una dintre solicitările celor care au protestat anul trecut după Colectiv", a precizat Gorghiu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 „Începutul sfârșitului” / Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front

5 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…