Vosganian îi cere procurorului general să spună câți miniștri au fost cercetați pentru corupție din 2012

Deputatul Varujan Vosganian îi cere procurorului general Augustin Lazăr, printr-o scrisoare deschisă, să spună câte persoane care au ocupat funcția de prim-ministru/ministru au fost cercetate penal și trimise în judecată pentru fapte de corupție, în ultimii cinci ani, în contextul unei campanii "agresive" care încearcă să prezinte Europei imaginea unei Românii "profund corupte".

"În ultima perioadă, o campanie insistentă și, adesea, agresivă încearcă să prezinte Europei imaginea unei Românii profund corupte, în care acest flagel ia tot mai multă amploare. Pentru ca o țară să fie profund coruptă, există o condiție obligatorie, și anume aceea că Guvernul să fie, la rândul lui, corupt. Pentru a vedea care este actualitatea, în ce privește tendințele corupției la nivel guvernamental, vă propun să ne reamintim de obsesivele interogații de acum aproape trei decenii: 'Ce ați făcut în ultimii cinci ani?' și să evaluăm activitatea Guvernelor succesive din 2012 încoace. S-au perindat, de atunci, pe la Palatul Victoria cinci prim-miniștri (Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose) și un număr de circa o sută de miniștri. Pentru a constata profunzimea și amploarea corupției, e necesar să vedem ce fapte de corupție au săvârșit cei peste o sută de demnitari în timpul mandatelor lor, din 2012 încoace. Parchetul General este instituția cea mai îndreptățită să ne furnizeze informații în această privință", arată Varujan Vosganian în scrisoarea postată pe Facebook.

Varujan Vosganian îi cere procurorului general să transmită: câte persoane care au ocupat funcția de prim-ministru/ministru au făcut obiectul unei cercetări penale pentru fapte de corupție săvârșite în perioada mandatelor lor, din februarie 2012, și care sunt acele fapte; câte persoane care au ocupat funcția de prim-ministru/ministru au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție; câți dintre acești demnitari au fost condamnați pentru respectivele fapte.

"Așa cum ați putut observa, dat fiind că discutăm despre evoluția actuală a corupției în România, mă refer doar la fapte săvârșite de prim-miniștri/miniștri după februarie 2012, în timpul mandatelor lor, așadar nu am în vedere dosare deschise pentru fapte comise acum 8-10 ani și care, eventual, pot folosi la evaluarea corupției din acea perioadă. Sunt convins că informațiile acestea vor fi deosebit de utile pentru a ajuta opinia publică din țară și din străinătate să-ți facă o imagine corectă despre profunzimea și amploarea corupției din România", mai spune Varujan Vosganian.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi