Vot copleșitor al procurorilor DNA pentru desființarea Secției Speciale

Vot copleșitor al procurorilor DNA pentru desființarea Secției Speciale

Un numar de 116 procurori DNA, din 123 de procurori care au votat, sunt de parere ca prevederile privind functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, cunoscuta ca Sectia Speciala, ar trebui abrogate.

Adunarea Generala a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie a votat joi pentru a raspunde celor patru intrebari adresate de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Amintim ca Predoiu a solicitat, miercuri, magistratilor din Romania un punct de vedere legat de patru teme majore privind Justitia din Romania: pensionarea anticipata a magistratilor, trecerea la completuri de apel formate din 3 judecatori, noul ciclu temporal de scolarizare la INM si daca se impune desfiintarea SS.

Potrivit unui raspuns al DNA, in adunarea generala si-au exercitat dreptul la vot un numar de 123 procurori. Un procuror s-a abtinut la toate cele 3 puncte suspuse votului.

1. Referitor la schema de pensionare anticipata a magistratilor, 50 de procurori si-au exprimat opinia pentru abrogarea articolului de lege, 15 pentru amanarea aplicarii acestuia, iar 57 pentru mentinerea dispozitiilor respective.

2. In ceea ce priveste perioada de 4 ani de formare a viitorilor magistrati la Institutul National al Magistraturii, in majoritate, procurorii s-au exprimat pentru abrogarea dispozitiilor si revenirea la ciclul de formare de 2 ani.

3. Cu privire la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor Speciale din Justitie, opinia majoritara a fost pentru abrogarea dispozitiilor legale care reglementeaza activitatea si existenta acestei institutii. In acest sens, din totalul de 123 voturi, un numar de 116 voturi au fost exprimate in favoarea abrogarii, un numar de 2 de voturi in favoarea amendarii normelor in vigoare, iar un numar de 4 voturi in favoarea mentinerii.

Votul in instante si parchete continua si vineri. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

2 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

3 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

4 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

5 Încep surprizele? / SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate