Vreţi să calculaţi exact cât vă ia statul din salarii? Platforma interactivă Open Budget are o aplicaţie cu toate detaliile

Vreţi să calculaţi exact cât vă ia statul din salarii? Platforma interactivă Open Budget are o aplicaţie cu toate detaliile

Nu trebuie decât să introduceţi suma netă pe care o primiţi la salariu , şi veţi afla cum se ajunge de la brut la acel net, cu ponderea fiecărei taxe în parte – de la TVA şi CAS până la contribuţiile pentru diverse fonduri speciale, aferente veniturilor salariale.

Dezvoltată cu scopul de face accesibile informaţii referitoare la bugetul statului într-un mod facil şi inteligibil, platforma Open Budget oferă utilizatorilor posibilitatea de a vedea câte taxe şi impozite plăteşte un salariat român, cum sunt alocaţi banii publici, precum şi de a modifica aceste date după propria preferinţă“, arată Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib).

Simulări pe promisiunile electorale

Prin Open Budget încercăm să oferim oamenilor posibilitatea de a înţelege modul în care statul gestionează banii publici, pentru că rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vieţii fiecăruia dintre noi.
Atunci când acţiunile guvernamentale pot fi înţelese şi verificate de oricine, autorităţilor le va fi mai greu să facă promisiuni electorale nerealizabile, să distribuie bugetul României într-un mod ineficient sau în scopul satisfacerii propriilor interese
“, a declarat Claudiu Năsui, preşedintele SoLib.

Prin funcţionalităţile sale, Open Budget poate fi utilizat pentru a testa impactul bugetar al politicilor publice. Orice creştere sau scădere a impozitelor şi taxelor sau a cheltuielilor bugetare poate fi simulată pentru a observa efectele sale.

Practic oricine poate deveni un planificator, pus în situaţia de a aloca resurse finite către nevoi infinite. Orice creştere a cheltuielilor, trebuie să atragă creşterea veniturilor sau scăderea altor cheltuieli, pentru a evita o creştere a deficitului bugetar“, a explicat Claudiu Năsui.

"Pe lângă rolul său educativ, sperăm ca utilitatea Open Budget să fie şi de a facilita conturarea unor propuneri concrete de alocare mai eficientă a banilor publici, de îmbunătăţire a mediului de afaceri din România şi de creştere a nivelului de trai”, a mai declarat liderul SoLib.

Cum e structurată platforma

Platforma cuprinde patru secţiuni interactive şi interconectate, care permit utilizatorului să vizualizeze:
** nivelul impozitelor pe care le suporta economia;
** impactul fiscal asupra unui salariat, în funcţie de salariul introdus de acesta;
** sumele pe care statul le colectează din impozite, contribuţii,taxe, accize sau din alte surse;
** modul în care sunt direcţionaţi banii colectaţi de stat, în funcţie de ordonatorul de credite căruia îi sunt destinaţi, domeniul înspre care se transferăşi natura fondurilor cheltuite .

Se adaptează uşor la bugetul oricărui stat

Nu în ultimul rând, SoLib speră ca pe viitor, platforma Open Budget, disponibilă deocamdată în trei limbi (română, engleză şi franceză), să devină cunoscutăşi în alte ţări. Întrucât infrastructura IT din spatele platformei poate fi uşor transpusă altor bugete de stat, Open Budget poate fi dezvoltat în orice ţară, cu condiţia disponibilităţii informaţiilor bugetare din statul respectiv.

SoLib a fost fondată în 2010, cu scopul de a promova principiile libertăţii individuale şi ale pieţei libere în societatea românească. Prin proiectele şi campaniile sale, SoLib îşi propune să popularizeze educaţia economicăşi să devină o platformă de interacţiune pentru toţi cei interesaţi să aducă o schimbare reală culturii politice şi economice din România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

2 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

3 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

4 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

5 Injecția care rezolvă cea mai mare problemă a bărbaților, în pat. Medicii spun că nu are efecte secundare, iar rezultatul este garantat VIDEO