Washington Post: În orașul Herson, simpatiile pentru Rusia complică reintegrarea în Ucraina

Washington Post: În orașul Herson, simpatiile pentru Rusia complică reintegrarea în Ucraina

Când rușii care ocupă orașul ei au venit la colegiul maritim în care lucra, Maryna Ivanovka a refuzat să se conformeze. Administratora în vârstă de 60 de ani a fost concediată și i s-a interzis accesul în campus. Casa i-a fost percheziţionată, iar telefonul, computerele şi paşaportul i-au fost confiscate. În locul ei a fost instalată o subalternă pro-rusă.

Colaboratorii rușilor, capturați în Herson. Foto: EPA-EFE

Luni mai târziu, ocupația Hersonului a început brusc să se prăbușească. Soldații ruși au fugit. La fel a făcut și femeia care îi luase slujba și biroul.

De îndată ce autoritățile ucrainene au verificat colegiul de mașini infernale și mine, Ivanovka s-a întors la biroul ei miercuri, cercetând dovezile pe care înlocuitorul ei, susținut de ruși, le-a lăsat în urmă: un registru al angajaților care lucraseră pentru ruși, o listă de studenți care plecaseră voluntar în Crimeea și, privind de lângă o plantă în ghiveci, un portret al președintelui rus Vladimir Putin.

O să-l punem în baie deasupra toaletei”, a spus Ivanovka în timp ce un coleg a trântit portretul cu fața în jos, „astfel încât toată lumea să-i arate spatele”.

Totuși, anularea a opt luni de ocupație nu va fi atât de ușoară.

La aproximativ o săptămână după ce ultimul soldat rus a fugit peste râul Nipru, starea de spirit din Herson a rămas în mare parte una de sărbătoare. Sute de oameni se mai adunau în fiecare zi în piața centrală pentru a îmbrățișa soldații.

Energia electrică, în mare parte încă lipsea, dar afacerile reveneau la viață. Panourile de propagandă rusă erau dărâmate, iar cele ucrainene se ridicau.

Plimbare cu bucurie: Hersonul aplaudă când sosește primul tren de la Kiev după ocupație

Dar în instituțiile din această capitală regională, de la consiliul orașului la spitale și școli, lideri nou restaurați precum Ivanovka se confruntă cu o dublă enigmă. Cum să reconstruiești fără miile de simpatizanți ai Rusiei care au fugit? Și, și mai supărător, ce să faci cu cei care au rămas? Mii de oameni din oraș au avut o ambivalență față de ruși sau chiar o afinitate.

Herson a fost scutit de strategia de pământ ars folosită de Rusia în alte părți din Ucraina. În ciuda detenției și torturii pe scară largă în oraș, puține dintre clădirile sale au fost bombardate. Până să saboteze utilitățile la plecare, rușii au ținut luminile aprinse și robinetele deschise. Herson, un port la Marea Neagră fondat de Ecaterina cea Mare, a fost un loc pe care Putin și-a propus să-l asimileze, nu să-l anihileze.

Succesul efemer al Rusiei în Herson este o reflectare nu numai a forței sale brute, ci și a conexiunii pe care mulți au simțit-o aici cu Moscova. Sute, poate mii, de oameni din Herson au acceptat pașapoartele rusești în speranța de a primi beneficii. Mulți mai mulți au acceptat plicuri groase de ruble rusești pe lângă salariul lor, ca un stimulent pentru a rămâne la locul de muncă.

În timp ce Ivanovka răsfoia documentele, un agent de informații ucrainean și-a băgat capul pe ușă pentru a cere informații despre femeia care a înlocuit-o. Ivanovka i-a sugerat să interogheze un agent de securitate pe nume Vyacheslav Maksymov, care era apropiat de femeie și continuase să lucreze.

-Și ia și cheile de la ea, spuse ea.

Agentul a respins cererea unui reporter de a asista la interogatoriu.

- „Mai bine nu, spuse el. Nu am mai fost acasă de mult timp și când ne confruntăm cu acești oameni, uneori tragem.

Vând o „Rusia Unită”

Peste drum de închisoarea în care rușii i-ar fi executat pe unii dintre inamicii lor se află o sală de spectacole în renovare. Dacă, în Herson, camerele de tortură erau partea ascunsă a ocupației, sala – transformată într-un centru de ajutor umanitar – era imaginea pe care rușii sperau să o proiecteze.

La câteva zile după ce au rușii fugit, însă, clădirea era în dezordine. Erau împrăștiate hârtii. Geamurile și ușile de sticlă au fost sparte, iar un semn rupt pentru partidul politic al lui Putin zăcea pe podea.

Dar în mijlocul molozului au rămas semne ale unei încercări concertate de a câștiga favoarea localnicilor. Rucsacii pentru copii prezentau un vesel ursuleț în uniformă de marinar rus care îndeamnă copiii să „țină cursul”. Desenele cu creioane au arătat figuri zâmbitoare deasupra tancurilor și navelor de război rusești cu cuvintele „Rusia Unită”. Un bătrân care rătăcea prin clădire a luat o colecție de piese de teatru de Anton Cehov.

Bineînțeles, este rusă”, a spus el când a fost întrebat în ce limbă erau cărțile rămase de la ocupație. „Ce altceva ar fi?

Cea mai clară imagine a campaniei de persuasiune a Rusiei se afla într-un birou lăsat în dezordine. Acolo, grămezi de documente catalogau rezidenții Kherson care solicită ajutor, pensii, pașapoarte și locuri de muncă. Unul a enumerat copiii trimiși într-o tabără de vară în Crimeea. Cererile de voluntariat la centrul de ajutor au completat liant după liant.

În apropiere de Herson, personalul orfelinatului a ascuns copii ucraineni de ocupanții ruși

The Washington Post a vizitat adrese pentru aproape trei duzini de solicitanți. Câteva adrese păreau a fi false, poate un semn că oamenii s-au simțit obligați să aplice. Majoritatea erau reale, dar casele erau goale. Vecinii sau rudele au spus că reclamanții au fugit cu zile sau săptămâni înainte ca orașul să fie eliberat, adesea în Crimeea.

Aș fi de acord cu orice fel de guvern atâta timp cât are grijă de oamenii săi”, a spus o femeie pe nume Marharyta în timp ce scotocea prin centrul de ajutor abandonat. Ziarul o identifică doar după prenumele ei din cauza riscului de pedeapsă.

Unii rezidenți au spus că au fost influențați de panourile publicitare și de postările de pe rețelele de socializare care promit că un pașaport rusesc le va permite să obțină asistență medicală sau o pensie rusească de patru ori mai mare decât cea ucraineană.

Sasha, în vârstă de 60 de ani, pe care WP îl identifică, de asemenea, doar după prenumele său, a spus că a stat la coadă timp de șase ore pentru a obține prima dintre cele patru plăți de 10.000 de ruble la ceea ce a fost odată oficiul poștal ucrainean. Fără să-i spună soției sale, Sasha a cerut și un pașaport rusesc pentru a putea primi o pensie rusă permanentă.

Am o pensie [ucraineană], dar nu este suficient să trăiesc sau să primesc medicamente”, a spus el. De îndată ce rușii au fugit, totuși, rublele au fost aproape fără valoare și nu a rămas decât cu rușinea că a luat plățile și pașaportul.

Nu știu ce se va întâmpla”, a spus el, în timp ce soția sa se zvârcolește inconfortabil și un vecin asculta discuția. „Ucrainenii ar putea să mă împuște mâine”.

Sasha a spus că și-a acceptat responsabilitatea pentru greșeala sa, dar s-a simțit și trădat de Rusia, pe care a considerat-o întotdeauna ca fiind o țară „soră”. „Mi-au jefuit locul de naștere”, a spus el despre retragerea Rusiei din Herson. „Dacă înainte aveam o oarecare loialitate față de Rusia, acum am doar dezgust.”

Ruble și rezistență

Într-o dimineață senină, la patru zile după ce rușii au fugit, Halyna Luhova stătea la colțul străzii, în fața clădirii consiliului orașului Herson. Un panou pe ușa din față scria „MINE, MINE, MINE”, așa că Luhova, fostul secretar al consiliului orașului, și alți oficiali așteptau ca armata ucraineană să verifice dacă există explozibili sau capcane și să le lase să intre.

Oficialii s-au adunat în grupuri mici pentru a discuta despre livrările de pâine și reparațiile la rețeaua electrică. Dar din nou și din nou, conversația s-a îndreptat către colaboratori. Din cei nouă consilieri dinaintea invaziei, cinci au conspirat cu rușii, a spus ea. Unul, un bogat magnat imobiliar, a fost numit primar. Adevăratul primar încă lipsea.

Au fugit în Crimeea și au luat totul cu ei”, a spus Luhova, care este acum șeful administrației militare a orașului.

În unele instituții, muncitorii au refuzat pur și simplu să urmeze ordinele rusești. Profesorii și-au riscat viața pentru a oferi cursuri online elevilor, o alternativă la propaganda rusă oferită în școlile lor. Iar personalul de la unul dintre spitalele principale a ignorat pur și simplu multe cereri din partea noilor lor șefi.

Luptători ascunși de rezistență. Hersonul a subminat forțele de ocupație ruse

Andrii Koksharov, șeful departamentului de traumatologie, a declarat că a refuzat să semneze un nou set de reguli impuse de șefii săi ruși și a refuzat să accepte un salariu rusesc, dar i s-a permis să continue să lucreze pentru că era nevoie de aptitudinile sale. La un moment dat, rușii l-au forțat cu pistolul să amputeze unul dintre brațele soldatului lor, a spus el.

Când rușii au fugit, directorul spitalului, Leonid Rymyga, a ieșit din ascunzătoare și s-a întors la muncă. Spre surprinderea lui, înlocuitorul său instalat de Rusia nu a fugit, ci a încercat să negocieze pentru a-și păstra un loc de muncă.

I-am spus să negocieze cu SBU”, a spus Rymyga, referindu-se la serviciul de informații ucrainean.

Ți-ai vândut patria mamă

Rușii au păstrat inițial distanța față de Colegiul Maritim din Kherson, o instituție uriașă din epoca sovietică, unde tinerii bărbați și femei învață să fie căpitani de nave comerciale. Dar apoi, într-o zi, au dat buzna în sediul central și au ținut oficialii sub amenințarea armei.

În mai, oficiali numiți de ruși au vizitat colegiul și au spus că acesta, ca și Hersonul, este „rus acum”. Când Ivanovka și alții s-au opus, au fost concediați și excluși din campus. Pe 21 iulie, agenții de securitate ruși au vizitat-o acasă și i-au confiscat pașaportul, telefonul și computerele.

În locul ei, rușii au instalat o profesoară slab pregătită, a cărei nerăbdare de a lucra sub ocupație a ridicat-o la funcția de director adjunct.

Nu m-am gândit niciodată că un profesor de istorie ucraineană și educație patriotică va colabora cu ocupanții”, a spus Ivanovka despre înlocuitorul ei, care nu a putut fi contactat pentru a comenta.

Înlocuitorul s-a mutat în biroul lui Ivanovka și a pus portretul lui Putin. Apoi a început să încerce să constrângă alți angajați să continue să lucreze, a spus Oleksiy Kucher, 36 de ani, un avocat care lucrează la școală. Uneori spunea că rămânerea este ceea ce trebuie făcut, a spus Kucher. Alteori, însă, ea a sugerat că ar putea exista consecințe pentru a spune nu.

Ea trimitea mesaje în care spuneau: „Nu ți-e teamă că vei porni mașina și va exploda?” ” a spus Kucher, adăugând că a ignorat amenințarea.

Personalul a scăzut de la 178 la 51, iar numărul de cadeți de la 1.200 la 71. Cu toate acestea, statul de plată aproape s-a dublat. Cei care au continuat să lucreze au fost răsplătiți cu salarii în ruble care aproape triplau salariul lor ucrainean.

Martorii relatează detenții, torturi, dispariții în Hersonul ocupat

Maksymov, agentul de securitate pe care Ivanovka îl bănuia, a insistat că nu este un colaborator. El a spus că i-a ajutat pe studenții ucraineni să evadeze în primele zile agitate ale invaziei și a continuat să lucreze pentru că el și familia lui nu aveau unde să meargă. El a mai susținut că i-a împiedicat pe ruși să depoziteze echipament militar în campus.

Ivanovka nu a crezut. Când SBU a terminat de chestionat pe Maksymov, Ivanovka l-a confruntat în colegiu. — Ai fost fericit să lucrezi pentru ruble rusești, spuse ea furioasă. „Ai locuit aici, ai fost plătit și totuși ți-ai vândut patria-mamă.”

Bărbatul s-a dat înapoi, apoi a spus că doar o instanță l-ar putea judeca. Dar Ivanovka a continuat să-și pronunțe propria sentință.

"Glumești cu mine?" a spus ea. „Ai primit plăți?

"Şi ce dacă?" a spus el. „Întregul oraș a primit un salariu rusesc!

Unde sunt ei acum, nu?” spuse ea cu un gest spre cealaltă parte a râului, unde rușii și susținătorii lor se retrăseseră cu câteva zile în urmă.

Ei bine, nu sunt acolo, nu?” spuse Maksymov. S-a întors să urce în mașina lui albastră, apoi a arătat spre un steag ucrainean blocat în bord.

Vezi asta?” el a spus. „Nu l-am dat jos niciodată! L-am dat jos pe cel rusesc, dar pe acesta nu l-am dat jos niciodată.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...