Washington Post: Putin, incapabil să acționeze în timpul revoltei eșuate a grupului Wagner. Reacția Rusiei

Washington Post: Putin, incapabil să acționeze în timpul revoltei eșuate a grupului Wagner. Reacția Rusiei

În momentul în care liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat sâmbătă, 24 iunie, efemera revoltă armată, liderul de la Kremlin a fost „paralizat” și incapabil să acționeze, conform unor oficiali ucraineni și altor oficiali de securitate din Europa, relatează The Washington Post.

Revolta eșuată a grupului Wagner a avut loc pe 24 iunie. FOTO Profimedia (Arhivă)

De asemenea, conform oficialilor, președintele rus Vladimir Putin nu a lansat niciun ordin în acea zi. În plus, liderul de la Kremlin ar fi fost atenționat de serviciile de securitate rusești cu minimum două sau trei zile înainte că Evgheni Prijgoin, supranumit „bucătarul lui Putin”, punea la cale revolta, conform evaluărilor serviciilor de informații comunicate cu sursa citată.

Mai mult decât atât, s-au luat măsuri pentru a crește securitatea „în mai multe facilități strategice, inclusiv la Kremlin, unde personalul din garda prezidențială a fost mărit și au fost distribuite mai multe arme, dar în rest nu au fost luate măsuri”, au dezvăluit oficialii.

Putin a avut timp să ia decizia de a pune capăt rebeliunii și de a-i aresta pe cei responsabili”, a afirmat unul dintre oficialii europeni din domeniul securității, care, ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului.

Apoi, când a devenit realitate, a existat o paralizie la toate nivelurile... A existat o consternare și o confuzie absolută. Pentru o lungă perioadă de timp, nu au știut cum să reacționeze", a mai adăugat acesta.

„Un nonsens”

Această prezentare a situației oferă cea mai detaliată privire asupra paraliziei și a haosului din interiorul Kremlinului în primele ore ale celei mai mari provocări la adresa puterii lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat pentru sursa precizată că evaluările serviciilor de informații sunt „un nonsens" și sunt împărtășite „de persoane care nu au nicio informație".

Putin s-a dovedit a fi o persoană care nu este capabilă să ia decizii serioase, importante și rapide în situații critice. Pur și simplu s-a ascuns", a afirmat Gennady Gudkov, un fost colonel în serviciile de securitate rusești, care în prezent este un politician de opoziție în exil. „Acest lucru nu a fost înțeles de cea mai mare parte a populației rusești. Dar a fost foarte bine înțeles de elita lui Putin. El nu mai este garantul securității lor și al păstrării sistemului", a mai adăugat Gudkov.

Rusia este o țară cu reguli mafiote. Iar Putin a făcut o greșeală de neiertat", a afirmat un important specialist în finanțe din Moscova care are legături cu serviciile secrete rusești. „Și-a pierdut reputația de cel mai dur om din oraș", a mai precizat acesta.

Rebeliunea efemeră a grupului Wagner s-a încheiat în urma unui acord negociat de președintele belarus, Aleksandr Lukașenko.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB