Washingtonul a avut contacte cu Beijingul pe tema balonului "spion"

Washingtonul a avut contacte cu Beijingul pe tema balonului "spion"

Statele Unite au comunicat cu Beijingul în legătură cu presupusul balon de supraveghere chinez, doborât pe 4 februarie, după ce cererile de dialog din partea Pentagonului au fost respinse timp de câteva zile, a declarat duminică un responsabil din domeniul apărării, notează AFP.

FOTO Profimedia

"Au fost iniţiate contacte cu RPC cu privire la balonul de mare altitudine", a declarat presei adjunctul secretarului Apărării Melissa Dalton, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut să vorbească cu omologii săi chinezi la scurt timp după ce un avion de luptă american a doborât balonul care se afla pe cerul Statelor Unite de câteva zile.

Cererile au rămas fără urmare, Beijingul criticând actul "iresponsabil" al Washingtonului de a doborî balonul.

"Acest act iresponsabil şi grav eronat nu a creat un climat propice dialogului şi schimburilor între cele două armate", a justificat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

"Statele Unite au insistat pentru a folosi forţa împotriva unui aerostat civil chinez, ceea ce contravine grav practicilor internaţionale şi creează un precedent prost", potrivit aceleiaşi surse.

Melissa Dalton nu a oferit detalii despre contactele dintre cele două puteri.

Duminică, Washingtonul a anunţat că a doborât un nou "obiect" la altitudine, fără a preciza natura acestuia. Acesta este al patrulea obiect doborât în spaţiul aerian al Statelor Unite sau Canadei în mai puţin de zece zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

3 VIDEO „Dacă eşti obraznic, te trimit şi în altă parte!” / Reacția unei doctorițe căruia un pacient i-a reproșat că se juca pe telefon în timp ce oamenii…

4 Elita rusă nu mai crede în victorie / „Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

5 VIDEO Din nou panică la granița Rusiei cu Ucraina! / Canalele de Telegram anunță o pătrundere a trupelor de diversiune în regiunea Bryansk