Washingtonul anunţă testarea cu succes a unei rachete hipersonice

Washingtonul anunţă testarea cu succes a unei rachete hipersonice

Armata americană a anunţat vineri că a testat cu succes, cu o zi în urmă, prototipul unei rachete hipersonice, pe care speră să o desfăşoare în termen de cinci ani pentru a concura cu arme similare dezvoltate de Rusia şi de China, relatează AFP.

"Departamentul Apărării a testat cu succes un vehicul hipersonic în cursul unui zbor de testare la Centrul de teste din Kauai, în Hawaii, la 19 martie, în jurul orei locale 22:30 (08:30 GMT)", a indicat Pentagonul într-un comunicat.

Prototipul a zburat cu o viteză hipersonică - de peste cinci ori viteza sunetului - şi a atins ţinta desemnată, a precizat Pentagonul.

"Astăzi am validat modelul nostru şi suntem de acum pregătiţi să trecem la etapa următoare, apropiindu-ne de o capacitate de lovire hipersonică pe teren", a declarat viceamiralul Johnny Wolfe, un responsabil al US Navy cu dezvoltarea acestor noi arme.

Rachetele hipersonice se pot deplasa mai rapid decât rachetele balistice cu capacitatea nucleară actuală şi decât rachetele de croazieră. Ele pot atinge altitudini diferite şi sunt foarte manevrabile, ceea ce le face dificil de contracarat de către sistemele de apărare antirachetă actuale.

În decembrie, Rusia a declarat că şi-a desfăşurat prima rachetă hipersonică Avangard, afirmând astfel că este prima ţară din lume care dispune deja de această armă în arsenalul său. Racheta ar fi fost testată cu viteză de 33.000 kilometri pe oră, potrivit oficialilor ruşi.

China investeşte de asemenea în acest nou tip de rachete. Un vehicul hipersonic DF-17 figura la parada militară desfăşurată cu ocazia sărbătorii naţionale în octombrie anul trecut.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?