Washingtonul aprobă vânzarea de rachete de croazieră Taiwanului

Washingtonul aprobă vânzarea de rachete de croazieră Taiwanului

Statele Unite au anunţat miercuri că au aprobat vânzarea către Taiwan a 135 de rachete defensive de coastă Slam-ER, care au o rază de acţiune suficientă pentru a atinge China, pentru o valoare estimată la un miliard de dolari, notează AFP.

Washingtonul, care consideră ca o prioritate strategică contracararea creşterii influenţei Beijingului în regiune, a mai decis să vândă Taiwanului lansatoare de rachetă tactice pentru 436 de milioane de dolari şi echipamente de imagistică destinate recunoaşterii aeriene pentru 367 de milioane de dolari, ceea ce ridică valoarea totală a tranzacţiilor aprobate la peste 1,8 miliarde de dolari.

Vânzarea celor 135 de rachete "serveşte intereselor economice şi de securitate ale Statelor Unite ajutând Taiwanul să-şi modernizeze forţele armate şi să păstreze o capacitate de apărare credibilă", a indicat Departamentul de Stat anunţând această decizie.

Rachetele aer-sol Standoff Land Attack Missile Expanded Response (Slam-ER) au o rază de acţiune de maxim 270 de kilometri, mai mare decât lăţimea Strâmtorii Taiwan care separă insula de China.

Beijingul consideră însă Taiwanul ca o parte a teritoriului său şi ameninţă regulat să recurgă la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei Taipeiului sau intervenţiei externe, în special americană.

Taiwanul va putea, de asemenea, să cumpere 11 sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), un lansator de rachete multiplu montat pe un camion şi armamentul legat de acestea, precum şi şase echipamente de imagistică MS-110 destinate întăririi capacităţilor de recunoaştere ale aviaţiei taiwaneze.

Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar rămâne aliatul cel mai important al insulei şi furnizorul numărul unu de armament.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a accelerat în ultimii ani vânzările de arme către Taipei care a finalizat recent un contract masiv de achiziţie a 66 de avioane de vânătoare F-16 de ultimă generaţie, numărul acestor putând fi majorat la 90.

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Robert O'Brien, a sfătuit săptămâna trecută Taiwanul să se "fortifice" pentru a se proteja de o invazie chineză, apreciind, totuşi, această eventualitate puţin probabilă în următorii "10 sau 15 ani". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...