Washingtonul cere grațierea unui student american condamnat în Coreea de Nord

Washingtonul cere grațierea unui student american condamnat în Coreea de Nord

Statele Unite au cerut marți Coreei de Nord să îl elibereze pe studentul american Otto Warmbier, condamnat în 2016 la 15 ani de muncă silnică pentru furtul unui afiș dintr-un hotel, transmite AFP.

Apelul Departamentului de Stat al SUA către Phenian a fost făcut în timp ce secretarul de stat Rex Tillerson se îndrepta către Asia pentru un turneu în Japonia, Coreea de Sud și China, în vederea consolidării reacției la programele nord-coreene de înarmare cu rachete și focoase nucleare.

"Apreciem că condamnarea la 15 ani de muncă silnică este excesiv de dură pentru faptele domnului Warmbier și cerem insistent Coreei de Nord să îl grațieze, să îi acorde o amnistie excepțională și să îl elibereze imediat, din motive umanitare", a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

Washingtonul a cerut de asemenea să se permită ambasadei Suediei la Phenian, care asigură servicii consulare limitate cetățenilor americani deținuți în Coreea de Nord, să îl contacteze pe studentul în vârstă de aproximativ 20 de ani.

Otto Warmbier a fost condamnat pe 16 martie anul trecut, pentru furtul unei lozinci politice dintr-o zonă rezervată personalului unui hotel din Phenian, unde era cazat în cadrul unei excursii organizate.

Urmare a incidentului, Departamentul de Stat al SUA a recomandat tuturor americanilor să evite călătoriile în Coreea de Nord, țară cu care Statele Unite nu au relații diplomatice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria