Washingtonul "condamnă" inaugurarea podului care leagă Crimeea de Rusia

Washingtonul "condamnă" inaugurarea podului care leagă Crimeea de Rusia

Statele Unite au "condamnat" marţi inaugurarea de către preşedintele rus, Vladimir Putin, a podului care leagă Crimeea de Rusia , considerat ca o tentativă a Moscovei de a-şi "consolida anexarea ilegală" a acestui teritoriu "care face parte din Ucraina", relatează AFP.

"Construcţia podului de către Rusia ne reaminteşte dorinţa persistentă a Rusiei de a ignora legile internaţionale", a denunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, într-un comunicat.

Podul, un şantier uriaş şi foarte simbolic urmărind să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, a fost inaugurat marţi de Vladimir Putin la volanul unui camion portocaliu .

Foto: (c) ALEXANDER NEMENOV / POOL / EPA


"Aceasta s-a făcut fără autorizaţia guvernului ucrainean", a protestat Heather Nauert, acuzând în plus că podul "împiedică navigaţia, limitând mărimea navelor care pot trece prin Strâmtoarea Kerci, singura cale pentru a ajunge în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Azov".

"Ne afirmăm încă o dată ataşamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a spus ea. Toate sancţiunile americane legate de anexarea Crimeii, inclusiv cele vizând persoane şi entităţi implicate în şantierul podului, "vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu a retrocedat Ucrainei controlul peninsulei", a subliniat purtătoarea de cuvânt.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...