Washingtonul salută ancheta OMS privind originea coronavirusului în China

Washingtonul salută ancheta OMS privind originea coronavirusului în China

Statele Unite au salutat vineri ancheta lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) asupra originilor noului coronavirus în China, unde doi experţi ai organizaţiei sunt aşteptaţi pentru o misiune exploratorie, notează AFP.

"Ne exprimăm satisfacţia pentru ancheta OMS asupra originilor noului coronavirus în China", le-a declarat jurnaliştilor ambasadorul american la sediul ONU din Geneva, Andrew Bremberg.

"Considerăm această anchetă ştiinţifică o etapă necesară pentru a avea înţelegere completă şi transparentă a modului în care acest virus s-a răspândit în lume", a adăugat diplomatul, într-o declaraţie pozitivă la adresa OMS.

Statele Unite, care au demarat marţi procedura de retragere din OMS, acuză organizaţia încă de la începutul crizei pentru întârzierea de a acţiona şi indulgenţa manifestată faţă de China, unde coronavirusul a apărut la sfârşitul lui 2019.

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat OMS că a devenit o "marionetă a Chinei" în timpul pandemiei de coronavirus.

Cei doi experţi ai OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei.

Ei urmează să pregătească terenul pentru o misiune mai largă care va trebui să stabilească originea coronavirusului responsabil de moartea a peste 555.000 de persoane de la sfârşitul lui decembrie.

Ambasadorul american a mai spus că speră ca autorităţile chineze să ofere experţilor "un acces complet la date, eşantioane şi localităţi".

O purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a explicat vineri presei că "una din cele mai mari probleme este de a şti dacă virusul a fost transmis la om de un animal şi despre ce animal este vorba".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale