Washingtonul vinde Pakistanului opt avioane F-16 pentru 700 milioane de dolari

Statele Unite au aprobat vânzarea a opt avioane de luptă de tip F-16 Pakistanului, pentru un total de 700 de milioane de dolari, în cadrul unui contract care trebuie să primească undă verde din partea Congresului american, transmite AFP. Acest contract prevede, pe lângă livrarea suplimentară a unor avioane de luptă și a 14 căști cu vizor cu vizor integrat JHMCS pentru 564,58 milioane de dolari, pregătire și suport logistic.

Valoarea totală a contractului se ridică la 699,04 milioane de dolari, a precizat într-un comunicat agenția federală responsabilă cu aceste contracte militare, Defense Security Cooperation Agency.

"Această vânzare contribuie la obiectivele de politică externă a Statelor Unite și a celor de securitate națională ajutând la ameliorarea securității unui partener strategic din Asia de Sud", a subliniat documentul. Ea "ameliorează capacitatea Pakistanului de a face față amenințărilor actuale și viitoare în materie de securitate", potrivit sursei citate.

Echipamentele în cauză vor permite Pakistanului "să desfășoare operațiuni împotriva insurecțiilor și a terorismului", însă nu vor dezechilibra echilibrul militar din regiune, a dat asigurări agenția federală.

La sfârșitul lunii ianaurie, președintele american, Barack Obama, a îndemnat Islamabadul să dea dovadă de "seriozitate" în lupta împotriva rețelelor islamiste pakistaneze.

El s-a exprimat după atacul asupra unei universități din nord-vestul Pakistanului care a făcut 21 de morți, operațiune revendicată de talibanii pakistanezi intervenită la un an după masacrul a peste 150 de persoane într-o școală din orașul Peshawar.

Barack Obama a apreciat că acțiunile militarilor pakistanezi desfășurate împotriva rețelelor jihadiste după atacul de la Peshawar constituie o "politică adecvată", dar că Pakistanul "poate și trebuie" să facă mai mult.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

2 Coronavirus / Ultimele raportări din Europa arată o scădere a intensității epidemiei / Situația se înrăutățește do…

3 Noutate / Ştefan Busnatu (Universitatea de Medicină): Persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expus…

4 Luminița de la capătul tunelului? Profesorul Rafila anunță că în România începe testarea medicamentului americ…

5 Boris Johnson se înfurie pe China: a ascuns situaţia reală / Oamenii de ştiinţă l-au avertizat pe Johnson că reg…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala