Weber: Nu cred că proiectul privind vinieta pentru Bucureşti ar rezista, în forma actuală, la testul instanţei de judecată

Weber: Nu cred că proiectul privind vinieta pentru Bucureşti ar rezista, în forma actuală, la testul instanţei de judecată

Avocatul Poporului, Renate Weber, a apreciat că proiectul care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, fără a fi înmatriculate în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, nu ar rezista, în forma actuală, testului unei instanţe de judecată.

"Depinde prin ce anume se face acest lucru (obligativitatea de a achiziţiona vinietă pentru maşinile din provincie care tranzitează Capitala - n.r.), pentru că limitele competenţelor noastre sunt clare. Dar eu i-aş sfătui pe cei care vor să facă treaba asta să se gândească bine la ce înseamnă discriminare, pentru că eu sunt prima care să spun: 'Da, ce bine ar fi să avem zone în Bucureşti, în care toată lumea să plătească, dacă vrea să...' Dar toată lumea. Adică, a discrimina pe baza de judeţul în care este înmatriculată o maşină îmi pare că ar afecta profund libertatea de mişcare. Şi nu cred că aşa ceva, chiar dacă ar fi adoptat în cele din urmă, nu cred că în formula aceasta ar şi rezista la testul unei instanţe în judecată", a precizat Renate Weber, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Pe 14 august, primarul general Gabriela Firea a anunţat introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov.

Pe 27 august, Gabriela Firea preciza că va prezenta în şedinţa CGMB din octombrie proiectul respectiv şi că va ţine cont de ceea ce i-au transmis cetăţenii.

"Cele mai multe observaţii sunt legate de imposibilitatea, dacă rămâne proiectul aşa cum a fost prezentat, de a mai avea de la 1 ianuarie un autoturism înmatriculat într-un alt judeţ care se deplasează în municipiul Bucureşti fără a plăti vinieta. (...) Am ţinut cont de observaţiile care relevă faptul că sunt şi situaţii de înţeles, situaţii speciale ce ar trebui să fie regăsite sub forma unor excepţii. De exemplu, cetăţenii care, deşi au domiciliul în Bucureşti, nu pot înmatricula maşina în Bucureşti, deoarece au preluat un leasing de la o societate înregistrată pe raza altui judeţ şi care garantează că la finalizarea leasingului îşi vor înmatricula autoturismul în Bucureşti", a explicat Firea.

Ea a făcut referire şi la cetăţenii cu viză de flotant care nu au posibilitatea să-şi înmatriculeze maşina. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...