West Ham – FCSB, penalty controversat: Ce spun specialiștii despre faza care a schimbat soarta meciului

West Ham – FCSB, penalty controversat: Ce spun specialiștii despre faza care a schimbat soarta meciului

West Ham – FCSB, scor 3-1, din prima etapă a grupelor Conference League a fost o partidă cu două „reprize“. Înainte și după penalty-ul acordat de centralul francez, Benoît Bastien (39 de ani), pentru gazde.

Benoît Bastien a luat o decizie care a stârnit multe discuții. FOTO: Facebook

Vorbim despre o fază în care portarul roș-albaștrilor, Ștefan Târnovanu, a ieșit pentru a boxa mingea, însă s-a lovit de atacantul irlandez al „ciocănarilor“, Maxwell Cornet. Impactul a fost atât de dur, încât fotbalistul gazdelor a și fost schimbat imediat.

Pe reluări, impresia a fost că centralul francez a greșit grav, acordând un penalty gratuit pentru gazde, după o fază în care, mai degrabă, ar fi trebuit să se dea fault în atac. Această impresie a fost întărită și de primele reacții de după partidă. Pentru că, atât Dumitru Dragomir (fost președinte LPF), cât și Basarab Panduru (fost internațional) au spus că decizia de a acorda penalty a fost una eronată.

Astăzi însă, despre subiect au vorbit Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, doi mari specialiști ai arbitrajului, cu cariere internaționale în acest domeniu. Amândoi au spus că decizia centralului francez, de a acorda penalty pentru West Ham, a fost una corectă.

Între aceste păreri s-a strecurat și cea exprimată de Gigi Becali. Într-o intervenție la Digi Sport, acesta i-a acuzat pe cei din studio că au „mintea întunecată“ pentru că au spus că penalty-ul primit de West Ham s-a acordat, în mod corect.

adrian porumboiu

Adrian Porumobiu a explicat, în mod clar, de ce a fost penalty. FOTO: Arhiva Adevărul

Ce s-a spus despre penalty-ul din meciul West Ham – FCSB?

*Dumitru Dragomir, la GSP Live: N-a fost niciun penalty, indiferent de părerea altora. N-a fost și nu va fi niciodată! Portarul vine să dea cu pumnul și e faultat. Arbitrul hoțoman a comis-o. Convingerea mea e că a mai comis-o astăzi de două-trei ori.

*Basarab Panduru, la Orange Sport: Nu mi se pare penalty. Târnovanu iese, se opreşte şi atacantul (n.r. - Cornet) intră în el. Se dă penalty.

*Ion Crăciunescu, la Pro Arena: Portarul nu joacă mingea, iar adversarul joacă mingea. Dacă nu joacă mingea și îl lovește pe cel care o joacă, înseamnă că a fost penalty. E o dispută pentru minge, unul se duce și joacă mingea și cel de-al doilea nu o joacă și ajunge în contact cu celălalt. Înseamnă că a fost penalty.

*Adrian Porumboiu, la Pro Arena: Când ești egalat după o fază ca aia, apar frustrările. Nu te poți plasa decât în limitele regulilor jocului. Trebuie să le reamintim că e o dispută între un atacant și un portar. Cine lovește mingea? Atacantul! Portarul nu atinge mingea. Nu e nicio fază controversată. Portarul sare asupra unui adversar și se sancționează cu 11 metri. Nu e o fază complicată. Portarul vrea să joace mingea, dar nu reușește. A ieșit să o boxeze, asta trebuia să facă, nu să prindă balonul. Dacă întindea un brat și lovea mingea, nu era 11 metri. Are prim-planul, dar n-a boxat, a vrut să prindă. Probabil pentru că atacantul nu avea talie, l-a făcut să creadă că prinde mingea cu ambele mâini. Dacă atingea el primul, nu mai era penalty.

Conference League, prima etapă, joi

Grupa B

Anderlecht (Belgia) – Silkeborg (Danemarca) 1-0

West Ham (Anglia) – FCSB 3-1

Grupa G

Ballkani (Kosovo) – CFR Cluj 1-1

Sivasspor (Turcia) – Slavia Praga (Cehia) 1-1

Sumele puse în joc în Conference League

*Fiecare victorie: 500.000 de euro

*Fiecare remiză: 166.000 de euro

*Locul 1 în grupă: 650.000 de euro

*Locul 2 în grupă: 325.000 de euro

*Calificarea în primele faze eliminatorii: între 300.000 şi 600.000 de euro

Sistemul de calificare

În Conference League, la finalul fazei grupelor, echipa de pe locul 1 va merge direct în optimi. Echipa de pe locul 2 va juca un play-off cu o adversară care va ocupa poziția a 3-a într-o grupă de Liga Europa. Învingătoarea va merge și ea în optimile Conference League.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...