Wikileaks a publicat 300.000 de emailuri de pe serverul intern al AKP, partidul lui Erdogan

Site-ul Wikileaks a dat publicităţii în noaptea de marţi spre miercuri aproape 300.000 de emailuri de pe serverul intern al partidului aflat la guvernare în Turcia, AKP, şi mii de fişiere ataşate, în replică la represiunea lansată de Guvernul de la Ankara după tentativa de lovitură de stat, relatează Russia Today. 

UPDATE/Autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la site-ul WikiLeaks, după ce acesta a publicat marți sute de mii de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, transmite Reuters. Comisia de telecomunicații din Turcia a informat miercuri că a fost luată o 'măsură administrativă' împotriva WikiLeaks, termen ce desemnează în mod uzual blocarea accesului la site-uri.

Printre mesajele publicate se numără şi 90 în care este inclusă România, fiind vorba de analize ale situaţiei economice în regiune.

294.548 de emailuri care au legătură cu formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au fost date publicităţii marţi, la ora locală şi a României 23.

“Wikileaks a devansat programul de publicare în replică la represiunea guvernamentală de după lovitura de stat”, se arată într-un comunicat.

“Am verificat materialele şi sursa, care nu are nicio legătură cu elemente aflate în spatele loviturii de stat sau cu un partid sau stat rival”, se adaugă în comunicat Wikileaks, care a subliniat că nu este nici pro, nici antiguvernamental, ci serveşte “adevărul”.

Potrivit portalului, cele 300.000 de mailuri publicate marţi sunt doar prima serie şi au fost obţinute de la adresele membrilor AKP ce încep cu litere de al A la I.

Toate căsuţele de email sparte au fost create pe serverul akparti.org.tr, domeniul principalei forţe politice din ţară şi acoperă perioada cuprinsă între 2010 şi 6 iulie 2016, cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat.

“Ar trebui notat faptul că emailurile asociate acestui domeniu sunt folosite în general pentru chestiuni internaţionale, nu majoritatea chestiunilor interne sensibile”, a atras atenţia Wikileaks.

ONG-ul a dezvăluit şi că unul dintre emailuri conţine o bază de date în Excel cu numerele de telefon mobil ale deputaţilor AKP.

Înainte de publicare, Wikileaks a suferit un atac informatic susţinut şi a avertizat că entităţi guvernamentale turce ar putea încerca să interfereze cu publicare materialelor. Pe parcursul nopţii, atacurile au continuat, iar utilizatorii au avut dificultăţi în accesarea materialului.

Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi în legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA.

Peste 230 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de pucişti, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat militară.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acestea sunt imagini de la priveghiul lui Emi Pian! Funeraliile vor dura 4 zile!

2 VIDEO Învățăturile veteranului interlop Pian senior către fiul său, Emi Pian: „Profesionarea” pumnului, ciomag…

3 Acest consilier general de la USR are de încasat 7 milioane de euro din litigiul Primăriei București cu Costan…

4 De ce se războiesc clanurile Duduianu și Rinu și regulile lor nescrise / O incursiune în lumea interlopă a Capit…

5 VIDEO Cele mai spectaculoase filmări ale exploziilor din Beirut / Peste 4.000 de răniți și cel puțin 78 de morți