WTA, înființată din ”cauza” lui Ilie Năstase. Picanterii din istoria tenisului

WTA, înființată din ”cauza” lui Ilie Năstase. Picanterii din istoria tenisului

Jurnaliștii publicației Washington Post dezvăluie un episod din istoria WTA care l-a avut protagonist pe Ilie Năstase. Fără să știe, el a avut un rol important chiar în fondarea Asociației Tenisului Feminin.

Ilie Năstase a fost primul număr 1 mondial din istoria tenisului. Foto Click!

WTA a luat naștere la inițiativa lui Billie Jean King, ajunsă acum la 79 de ani. Aceasta s-a enervat după ce românul Ilie Năstase a primit un premiu de 6 ori mai mare la Openul Italiei, în 1970.

În acei ani și până în istoria recentă a tenisului, femeile câștigau mult mai puțini bani decât bărbații. Ilie Năstase și Billie Jean King au triumfat în același an la Roma, Nasty primind 3.500 de dolari pentru succesul din concursul masculin , în timp ce Billie Jean a fost recompensată cu doar 600 de dolari.

„Billie Jean King s-a hotărât să înființeze circuitul profesionist al femeilor după ce a câștigat 600 de dolari pentru titlul ei de la Openul Italiei din 1970, în timp ce Ilie Năstase a luat acasă 3.500 de dolari pentru că a câștigat turneul masculin în același an”, au scris jurnaliștii de la Washington Post.

Fosta jucătoare de tenis Billie Jean King, alături de actrița Emma Stone. Foto Getty images

Fosta jucătoare de tenis Billie Jean King, alături de actrița Emma Stone. Foto Getty images

Astfel, trei ani mai târziu, a luat ființă Asociația Tenisului Feminin (WTA), fondată în iunie 1973 de Billie Jean King, și avea în componență încă 9 jucătoare: Julie Heldman, Valerie Ziegenfuss, Judy Dalton, Kristy Pigeon, Peaches Bartkowicz, Kerry Melville Reid, Nancy Richey și Rosie Casals. În zilele noastre, WTA are peste 2.500 de jucătoare din aproape 100 de țări care concurează pentru 146 de milioane de dolari în premii în bani, scrie ProSport.

La Roma premiile nu sunt încă egale!

După o luptă crâncenă, WTA a reușit abia în ultimii ani să egalizeze premiile femei și bărbați la majoritatea turneelor de tenis. Însă chiar la Roma Asociația Tenisului Feminin nu a reușit până acum să-și realizeze dezideratul. Acest lucru este așteptat să se întâmple abia în 2025.

De altfel, în 2020, când Simona Halep a câștigat turneul de la Roma, ea a primit cu 10 euro mai puțin decât câștigătorul de la băieți, Novak Djokovici! Dar nu suma era problema, ci principiul! Organizatorii turneului de la Foro Italico au primit numeroase critici, fiind acuzați de misoginism!

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”