Xi Jinping: China nu va tolera nicio atingere la adresa suveranității sale

Xi Jinping: China nu va tolera nicio atingere la adresa suveranității sale

China nu va face niciun compromis în ceea ce privește suveranitatea sa, a declarat vineri președintele chinez Xi Jinping, în timpul unei festivități de celebrare a 95 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez (PCC), într-un context de tensiuni cu SUA și Filipine, informează AFP.

În fața unei adunări de înalți oficiali chinezi, în imensa incintă a Marelui Palat al Poporului de la Beijing, Xi Jinping a dat asigurări că PCC își va menține puterea absolută, va întări armata țării și își va accentua rolul pe plan internațional.

'Nicio țară străină nu trebuie să se aștepte că vom înghiți hapul amar al atingerilor la adresa intereselor noastre de suveranitate, de securitate sau de dezvoltare', a subliniat președintele chinez.

Aceste declarații intervin în condițiile în care SUA au trimis în ultimele luni nave militare să patruleze lângă insulele aflate sub controlul Beijingului în Marea Chinei de Sud.

'Noi nu provocăm probleme, dar nici nu ne temem de ele', a insistat Xi Jinping, referindu-se cel mai probabil la SUA.

Beijingul își revendică suveranitatea asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, spre marea nemulțumire a altor țări riverane, printre care Filipine, aliat al Washingtonului.

La solicitarea Manilei, Curtea Permanentă de Arbitraj cu sediul la Haga se va pronunța în 12 iulie asupra unui diferend maritim în care Filipine se confruntă cu Beijingul în Marea Chinei de Sud.

Xi Jinping a estimat, de asemenea, că fenomenul corupției constituie 'cea mai mare amenințare' actuală la adresa Partidului Comunist Chinez și a îndemnat la o 'purificare totală a mediului politic al partidului'.

De la instalarea sa la putere, la sfârșitul lui 2012, președintele chinez conduce o vastă campanie anticorupție care a vizat deja numeroși înalți oficiali chinezi.

Primul congres al PCC a avut loc la 1 iulie 1921, în concesiunea franceză Shanghai, partidul având la acea dată numai 50 de membri. Astăzi, partidul numără peste 88 de milioane de membri, a anunțat vineri publicația oficială chineză China Daily, adică 7% din populația chineză.

Xi Jinping a pledat de asemenea pentru un rol mai mare al Beijingului în 'guvernarea mondială', exprimându-și dorința ca 'înțelepciunea chineză' să amelioreze gestionarea marilor dosare internaționale.

Discursul lui Xi Jinping, care conținea peste 20 de referințe la 'marxism', a fost urmată de interpretarea 'Internaționalei' de o fanfară de alămuri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”