Xi Jinping i-a sugerat lui Donald Trump la G20 să relaxeze sancţiunile împotriva Coreii de Nord

Xi Jinping i-a sugerat lui Donald Trump la G20 să relaxeze sancţiunile împotriva Coreii de Nord

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a sugerat omologului său american Donald Trump la Summitul G20 de la sfârşitul săptămânii trecute să relaxeze "la momentul oportun" sancţiunile care vizează Coreea de Nord, a dezvăluit marţi ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, potrivit AFP.

Washingtonul cere ca Phenianul să renunţe la programul său nuclear înainte de a lua în considerare ridicarea sancţiunilor internaţionale.

Coreea de Nord îşi doreşte relaxarea imediată a sancţiunilor şi vrea garanţii asupra securităţii sale în schimbul renunţării la armele sale strategice.

În cadrul întâlnirii sale cu Donald Trump care a avut loc la Summitul G20 de la Osaka, Xi Jinping "a îndemnat SUA să dea dovadă de flexibilitate şi să se apropie de partea nord-coreeană, în special prin relaxarea, la momentul oportun, a sancţiunilor care vizează Coreea de Nord", a declarat şeful diplomaţiei chineze.

"I-a transmis că trebuie găsită o soluţie prin dialog la preocupările fiecăreia", a subliniat Wang Yi într-o conferinţă de presă cu omologul său mexican Marcelo Ebrard, aflat în vizită în China.

China este principalul susţinător diplomatic şi comercial al Coreii de Nord.

Beijingul a susţinut în ultimii ani sancţiunile ONU menite a determina regimul nord-coreean să renunţe la programul său de rachete nucleare. Dar face apel de mai multe luni la relaxarea lor, dată fiind apropierea în derulare dintre Phenian şi Washington.

Actuala deschidere dintre Coreea de Nord şi SUA a permis în weekend un al treilea summit între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, după cele din Singapore (iunie 2018) şi Hanoi (februarie 2019).

Duminică, liderul de la Casa Albă s-a întâlnit cu tânărul său omolog nord-coreean în Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei, apoi a făcut câţiva paşi pe teritoriul nord-coreean - lucru pe care nu l-a mai făcut niciun preşedinte american în exerciţiu.

Cu circa o săptămână înainte de acest summit, Xi Jinping a efectuat o vizită de stat triumfală în Coreea de Nord. Această prima deplasare a unui preşedinte chinez după 2004 a urmărit să reafirme legăturile între cei doi aliaţi şi, pentru Xi Jinping, să păstreze influenţa asupra dosarului nord-coreean în faţa lui Trump. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

3 Ce culoare trebuie să porți, în funcție de zodie, pentru a avea noroc

4 Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

5 VIDEO E tare judecătoarea asta din Columbia!