Xinjiang: Donald Trump a suspendat sancţiunile impuse unor demnitari chinezi

Xinjiang: Donald Trump a suspendat sancţiunile impuse unor demnitari chinezi

Preşedintele american Donald Trump a declarat că a suspendat sancţiunile contra demnitarilor chinezi în legătură cu presupusa reprimare a musulmanilor uiguri din Xinjiang, pentru a apăra negocierile comerciale cu Beijingul, transmite AFP, care citează un interviu publicat duminică de site-ul de informaţii Axios.

Autorităţile chineze au angajat în Xinjiang (nord-vestul Chinei) o politică de securitate maximală ca răspuns la violenţele interetnice care au marcat această regiune în ultimii ani, adesea imputate separatiştilor uiguri de către autorităţile de la Beijing.

Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului acuză China că a internat în Xinjiang cel puţin 1 milion de musulmani în 'tabere de reeducare' pentru a-i asimila forţat. Beijingul dezminte însă aceste statistici şi vorbeşte despre ''centre de formare profesională'' destinate să sprijine ocuparea locurilor de muncă şi să combată extremismul religios.

Întrebat de site-ul Axios în legătură cu motivul pentru care a evitat să impună sancţiuni directe ale Trezoreriei americane contra responsabililor chinezi legaţi de Xinjiang, Donald Trump a declarat: ''Ei bine, eram în mijlocul unui acord comercial major''.

''Şi am făcut mult, potenţiale achiziţii de 250 de miliarde de dolari'', a adăugat liderul american.

Donald Trump a promulgat miercurea trecută o lege dorită de Congresul american pentru a sancţiona demnitarii chinezi acuzaţi de internare în masă a musulmanilor uiguri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...