Yuan Longping, ''părintele'' orezului hibrid chinezesc, a murit la vârsta de 91 de ani

Yuan Longping, ''părintele'' orezului hibrid chinezesc, a murit la vârsta de 91 de ani

Agronomul chinez Yuan Longping, devenit cunoscut după ce a creat primele soiuri hibride de orez, a murit sâmbătă la vârsta de 91 de ani în provincia Hunan din centrul Chinei, a anunţat agenţia de presă Xinhua, citată de Reuters.

Yuan, născut în septembrie 1930, a ajutat China să obţină orezul hibrid de care avea nevoie pentru a hrăni aproape o cincime din populaţia lumii şi care trăieşte într-o ţară care ocupă doar 9% din suprafaţa locuibilă de pe Terra, dezvăluia agenţia Xinhua într-un articol publicat în anul 2019.

Yuan Longping era extrem de respectat în China, a cărei populaţie uriaşă a fost grav afectată de o penurie de alimente la jumătatea secolului al XX-lea.

La scurt timp după foametea severă care a lovit ţara lui natală în anii 1960, Yuan s-a dedicat cercetărilor ştiinţifice pentru a depista o metodă care să ducă la creşterea producţiei agricole şi a plantat primul soi de orez hibrid cu productivitate ridicată în anul 1973.

Echipa coordonată de Yuan Longping a lucrat totodată la dezvoltarea unui soi de orez tolerant la mediul salin-alcalin şi a fost invitată să planteze o cultură-test cu acea varietate de orez în Dubai, în 2018, precizează Xinhua.

Celebrul agronom chinez a murit în urma unei deficienţe a organelor interne într-un spital din Changsha, a raportat cotidianul oficial Hunan Daily. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Milionarul Costel Alecu, „devoratorul de vedete”, a fost încarcerat în SUA

5 Așa o fi?