Zbor misterios al unui avion rusesc spre Washington

Zbor misterios al unui avion rusesc spre Washington

Un avion rusesc care traversa sâmbătă dimineață Oceanul Atlantic a atras atenția internauților pentru că se îndrepta către Statele Unite în contextul în care spațiul aerian american este închis pentru aeronavele rusești.

Zborul special rusesc spre WashingtonFoto: flightradar24.com

Misterul este elucidat de Departamentul de Stat american și de datele de urmărire a zborurilor - Moscova a trimis un avion diplomatic la Dulles pentru a-i prelua pe cei 13 diplomați ruși expulzați din SUA, informează Politico .

Avionul, Iliușin Il-96, a părăsit Moscova în drum spre Sankt Petersburg vineri seara și se află acum în drum spre aeroportul Dulles de lângă Washington, unde este programat să aterizeze chiar înainte de ora 14:00 Eastern Time, ora 21:00, ora României.

Același avion pare să fi fost folosit pentru a transporta oficiali ruși de la Moscova la Belarus pentru primele două runde de negocieri de pace cu Ucraina.

Președintele Joe Biden a anunțat marți că spațiul aerian american a fost închis pentru avioanele rusești, dar guvernul SUA face o excepție pentru ca rușii expulzați să poată pleca acasă.

Oficialii administrației Biden au subliniat comentariile Ministerului rus de Externe în care purtătorul de cuvânt a spus că a fost trimis un avion pentru a-i prelua pe „diplomați”.

Avion trimis special în SUA pentru diplomații ruși expulzați

„Guvernul SUA a aprobat un zbor charter al guvernului rus pentru a facilita plecarea personalului misiunii ruse la ONU care a fost expulzat pentru că au abuzat de privilegiile lor de ședere”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Politico.

„Această excepție specială a fost făcută în conformitate cu reglementările federale pentru a se asigura că personalul misiunii ruse și familiile lor au plecat până la data pe care am solicitat-o”.

Pe 28 februarie, misiunea SUA la Națiunile Unite a anunțat că îi va expulza pe diplomați , pe care i-a acuzat că spionează Statele Unite.

„Începem procesul de expulzare a 12 agenți de informații din Misiunea Rusă care au abuzat de privilegiile lor de ședere în Statele Unite, angajându-se în activități de spionaj care sunt negative pentru securitatea noastră națională”, a spus misiunea la acea vreme într-un comunicat

SUA expulzează, de asemenea, un alt rus care a fost angajat al ONU, dar care nu se afla la misiunea rusă, chiar dacă oficialii ruși au spus că misiunea lui era programată să se încheie la jumătatea lunii martie.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat reporterilor la începutul acestei săptămâni că diplomații trebuie să părăsească SUA până luni.

Ambasadorul Richard Mills, reprezentantul adjunct al misiunii SUA la ONU, a declarat că oficialii ruși s-au implicat în „activități care nu erau în conformitate cu responsabilitățile și obligațiile lor de diplomați”, ceea ce l-a determinat pe Nebenzya să spună că motivele pentru care sunt expulzați oficialii nu sunt ”satisfăcătoare”.

Ministerul rus de Externe declarat miercuri că ar putea expulza unii diplomați americani, ca parte a unor măsuri de retorsiune.

Guvernul rus a expulzat în urmă cu câteva săptămâni un diplomat american din Rusia, dar ambasadorul John Sullivan rămâne pe post.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...