Zeci de arestări în Franța după ce Guvernul a supravieţuit moţiunii de cenzură

Zeci de arestări în Franța după ce Guvernul a supravieţuit moţiunii de cenzură

Zeci de persoane au fost arestate în Franţa după proteste sporadice izbucnite la câteva ore după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit, cu un scor strâns, unei moţiuni de cenzură în parlament, transmite Reuters, citată de Agerpres .

Proteste în Franța după moțiunea de cenzură FOTO Profimedia

Dacă moţiunea legată de profund nepopulara reformă a pensiilor ar fi trecut, guvernul ar fi fost demis, iar francezii ar fi scăpat de legea prin care vârsta de pensionare creşte de la 62 la 64 de ani.

Furia nu s-a stins însă. Protestatari au ieşit în stradă în multe oraşe, deputaţi din opoziţie au promis să forţeze retragerea reformei şi sindicatele pregătesc o zi de mobilizare naţională joi.

În centrul Parisului, pompierii s-au luptat să stingă grămezi de gunoi, rămase nestrânse de mai multe zile din cauza grevelor şi cărora protestatarii le-au dat foc.

Numărul mare de tineri participanţi la demonstraţii este un semn care ar putea provoca îngrijorare pentru executiv.

Televiziunile au difuzat imagini din mai multe orașe cu poliţişti recurgând la gaze lacrimogene şi şarjând protestatari.

Raportorul special al PNU pentru libertatea de asociere, Clément Voule, a scris pe Twitter că poliţia ar trebui să evite folosirea forţei excesive.

Guvernul lui Macron a supravieţuit moțiunii cu un scor strâns

Votul la moţiunea de cenzură a fost mai strâns decât se anticipa: 278 de parlamentari au sprijinit-o, cu doar nouă mai puţini decât era necesar pentru a fi adoptată.

Cei care s-au opus reformei pensiilor spun că scorul arată că decizia lui Macron de a ocoli votul parlamentar prin asumarea răspunderii guvernului i-a subminat deja agenda reformistă şi i-a slăbit conducerea.

Preşedinte Macron urmează să se adreseze miercuri naţiunii de la ora locală 13:00 (12:00 GMT) la posturile de televiziune TF1 şi France 2.

Președintele francez va avea discuţii marţi cu prim-ministrul Elisabeth Borne, cu şefii celor două camere legislative şi cu parlamentari din tabăra sa, în încercarea de a găsi o ieşire din criza politică.

Chestiunea crucială din următoarele zile va fi dacă Macron va păstra executivul actual, chiar dacă potenţiala paralizie din parlament va complica guvernarea.

„Nimic nu este rezolvat şi totul în ţară continuă astfel încât reforma să fie retrasă”, a spus Mathilde Panot, şefa grupului parlamentar al partidului La France Insoumise, stânga radicală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria