Zeci de mii de cartele prepay, găsite în casa unui bărbat din Zalău, bănuit de înșelăciuni prin telefon. Metoda folosită de escroc

Zeci de mii de cartele prepay, găsite în casa unui bărbat din Zalău, bănuit de înșelăciuni prin telefon. Metoda folosită de escroc

Peste 20.000 de cartele prepay și 30 de modemuri cu multiple porturi pentru cartele telefonice au fost găsite de oamenii legii în casa unui suspect, în urma unei percheziții efectuate la Zalău, într-un dosar de înșelăciune prin metoda spoofing.

Înşelăciunea de tip spoofing face frecvent victime. FOTO Colaj Adevărul

Înşelăciunea de tip spoofing face frecvent victime. FOTO Colaj Adevărul

Poliţiştii din Şimleu Silvaniei, cu sprijinul poliţiştilor Serviciului de Investigaţii Criminale Sălaj şi al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale au efectuat joi, 10 iulie, o percheziţie domiciliară la locuinţa unui bărbat de 43 de ani, din municipiul Zalău, în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

„Cu ocazia activităţilor desfăşurate, poliţiştii au identificat 30 de SIM box-uri şi peste 20.000 de cartele prepay", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj,transmis vineri.

Percheziţia a avut loc în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru identificarea unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda spoofing.

75% din prejudiciul persoanelor din Sălaj păgubite prin această metodă a fost recuperat

În acelaşi dosar, a fost recuperată suma de 35.995 de lei în urma instituirii măsurii asiguratorii a popririi unui cont bancar, suma reprezentând 75% din prejudiciul persoanelor din Sălaj păgubite prin această metodă.

Înşelăciunea de tip spoofing este o metodă de fraudă informatică prin care atacatorul se dă drept altcineva, folosind tehnologia pentru a ascunde identitatea reală sau a simula o sursă de încredere - cum ar fi o bancă, poliţia, o instituţie oficială sau o persoană cunoscută", se mai arată în comunicat.

Femeie convinsă să vireze 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont

Amintim că o femeie de 57 de ani, din Zalău, a fost victima unei fraude de tip „spoofing”, fiind convinsă, în urma unui apel telefonic, să vireze aproape 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont .

Atacatorii au folosit tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-și masca numărul real de telefon, făcându-l să apară ca și cum ar fi un număr legitim sau asociat cu o instituție cunoscută.

VoIP este ca o conversație telefonică , dar, în loc să vorbiți prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet. Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneți vigilenți și să verificați autenticitatea apelurilor suspecte”, avertizau, în aprilie, reprezentanții IPJ Sălaj.

Poliția Română recomandă:

„Verificați informațiile din mai multe surse. Încercați să verificați autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat. Nu oferiți date personale/financiare! Nu furnizați niciodată informații sensibile, cum ar fi datele de autentificare sau informații bancare, în urma unui apel telefonic. Dacă aveți îndoieli, contactați direct instituția, folosind informațiile de contact oficiale!”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Râcă la vârful Justiției! / „De ani de zile rezultatele muncii noastre conduc, în cele mai multe cazuri, la salvarea inculpaților de rang înalt…

2 ALERTĂ Documente explozive despre cum a mușamalizat Curtea de Conturi, sub conducerea lui Mihai Busuioc, scandalul sediului Eximbank!

3 ALERTĂ Au început atacurile în haita roșie? / „Ai eșuat politic, faci un pas înapoi” / Titus Corlățean spune că actuala conducere a PSD ar trebui să plece

4 VIDEO Rușii mai lovesc și ei? / Asasinat spectaculos la Kiev!

5 BREAKING Un chirurg ortoped de la Spitalul de Urgență Floreasca din București, prins în flagrant de procurori când lua mită