Zeci de mii de credincioși participă la pelerinajul de la Nicula, la praznicul Adormirii Maicii Domnului

Zeci de mii de credincioși participă la pelerinajul de la Nicula, la praznicul Adormirii Maicii Domnului

Peste 30.000 de credincioși s-au adunat, sâmbătă, la Mânăstirea Nicula din Cluj, unde anual, la Adormirea Maicii Domnului, are loc cel mai mare pelerinaj din Transilvania și unul dintre cele mai importante din țară.  IRES: Praznicele Adormirii și Nașterii Maicii Domnului, ocaziile cu care cei mai mulți români merg în pelerinaje

Mulți dintre credincioși au sosit la mănăstire încă de joi pentru a participa la cât mai multe dintre evenimentele premergătoare sfintei sărbători, dar și pentru a ocupa un loc în curtea bisericii de unde pot asculta toate slujbele oficiate.

Mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, Andrei Andreicuț, oficiază, de la ora 9,00, Sfânta Liturghie.

Pelerinajul de la Nicula are o tradiție de sute de ani, de când s-a aflat că Icoana Fecioarei a lăcrimat mai multe zile la rând. Icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost pictată în anul 1681 de preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, județul Cluj, la cererea și pe cheltuiala nobilului Ioan Cupșa din Nicula, care a donat-o apoi bisericii din sat.

În februarie 1699, Icoana Fecioarei a lăcrimat trei săptămâni la rând, iar de atunci este cunoscută drept Icoană Făcătoare de Minuni, după ce au fost consemnate cazuri de persoane care s-au vindecat de diferite boli după ce s-au închinat și au atins-o.

La slujba de sâmbătă dimineața mai participă Episcopul Spaniei și al Portugaliei, Timotei, Episcopul Caransebeșului, Lucian, vicarul Mitropoliei Kievului, Alexandru de Pereislav. Printre oficialitățile prezente la eveniment se numără și prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, dar și autorități locale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...