Zeci de mii de georgieni au ieşit în stradă pentru a cere noi alegeri

Zeci de mii de georgieni au ieşit în stradă pentru a cere noi alegeri

Zeci de mii de georgieni au ieşit duminică pe străzile capitalei Tbilisi, cerând noi alegeri şi acuzând autorităţile că au falsificat precedentul scrutin, care s-a încheiat cu victoria la limită a partidului de guvernământ, relatează AFP şi Reuters.

Foto: (c) Irakli Gedenidze/REUTERS


Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă împotriva protestatarilor, după ce o parte din aceştia au încercat să blocheze clădirea comisiei electorale (CEC), cerând demisia preşedintei instituţiei, Tamar Zhavnia. Manifestanţii au reacţionat la brutalitatea forţelor de ordine aruncând cu pietre.

Foto: (c) Irakli Gedenidze/REUTERS


Mulţimea a transformat bulevardul Rustaveli, principala arteră a capitalei, într-o mare de drapele naţionale: mulţi din demonstranţii din jurul sediului parlamentului purtau măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

Conform rezultatelor oficiale, la alegerile din 31 octombrie partidul Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili a obţinut puţin peste 48% din voturi, cu 2% mai multe decât partidele de opoziţie, care conveniseră ca în caz de victorie să formeze un guvern de coaliţie.

Opoziţia, grupată în jurul Mişcării Naţionale Unite (MNU) a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, a refuzat să îşi preia locurile în parlament, afirmând că procesul electoral a fost afectat de fraude.

Duminică, una din liderele MNU, Salome Samadaşvili, a declarat AFP: 'Cerem înlocuirea administraţiei electorale complet discreditate şi organizarea de noi alegeri', care 'r permite menţinerea stabilităţii în ţară'. Ea a susţinut că 'Visul Georgian nu a primit niciun mandat democratic pentru a rămâne la putere'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale