Zeci de mii de manifestanți au salutat la Barcelona anunțul declarării independenței Cataloniei

Zeci de mii de manifestanți au salutat la Barcelona anunțul declarării independenței Cataloniei

Câteva zeci de mii de manifestanți favorabili independenței s-au strâns în apropierea parcului din jurul parlamentului catalan din Barcelona pentru a saluta anunțul proclamării unei republici catalane vineri după-amiază, notează France Presse.

Ședința legislativului catalan a fost transmisă în direct pe ecrane de mari dimensiuni pe două artere pline de manifestanți în exteriorul parcului Ciutadella, în centrul Barcelonei.

Aplauze și cuvântul 'independență' strigat în catalană au fost auzite dinspre susținătorii independenței — de la extrema-stângă la centru-drepta — în momentul în care s-a anunțat rezultatul votului prin care Catalonia a fost proclamată 'stat independent luând forma unei republici'.

''Sunt foarte emoționată că în sfârșit avansăm, că putem construi o republică, o țară nouă, plecând de la zero'', a spus Judith Rodriguez, o lucrătoare socială în vârstă de 38 de ani.

La Madrid, Senatul spaniol a votat la 16:10 (14:10 GMT) să-i permită guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliția catalană și să pună sub tutelă parlamentul regional.

Marile asociații susținătoare ale independenței ANC și Omnium Cultural, ai căror lideri au fost plasați în detenție în urmă cu zece zile pentru 'nesupunere', au lansat apeluri la manifestații în fața legislativului de la Barcelona.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici' . Documentul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. ''Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social'', se menționează în preambulul rezoluției.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...